Monito del Monte

Image-1469805156.jpeg

det monito del monte (spansk for “lille bjergabe”) eller colocolo opossum, Dromiciops gliroides, også kaldet chumaihu pristn i Mapudungun, er en diminutiv pungdyr, der kun er hjemmehørende i det sydvestlige Sydamerika (Chile og Argentina). Det er den eneste eksisterende art i den gamle orden Microbiotheria, og den eneste nye verdensrepræsentant for superorderen Australidelphia (alle andre nye verdens pungdyr er medlemmer af Ameridelphia). Arten er natlig og arboreal, og lever i krat af sydamerikansk bjergbambus i de Valdiviske tempererede regnskove i de sydlige Andesbjergene, hjulpet af dens delvist prehensile hale. Det spiser primært insekter og andre små hvirvelløse dyr, suppleret med frugt.

taksonomi og etymologi

monito del monte er det eneste eksisterende medlem af ordenen Microbiotheria. Den blev først beskrevet af Oldfield Thomas i 1894. Det generiske navn Dromiciops er baseret på ligheden mellem monito del monte og den østlige pygmy possum (Cercartetus nanus), hvoraf en af synonymerne er Dromicia nana. Det specifikke navn gliroides er en kombination af Latin gliris (“sovesal”) og græsk oides (“svarende til”). Navnet australis i et synonym (D. australis) henviser til den sydlige fordeling af dyret.

i hans 1943 pattedyr i Chile identificerede den amerikanske dyrelæge Vilfred Hudson Osgood to underarter af monito del monte:

  • D. A. australis F. Philippi, 1893: Det forekommer i Valdivian tempereret regnskov i det sydlige Chile.
  • D. A. gliroides Thomas, 1894: det forekommer på den nordøstlige Chilo-ø.

fylogeni og biogeografi

sydamerikanske pungdyr har længe været mistænkt for at være forfædre til Australiens, i overensstemmelse med det faktum, at de to kontinenter var forbundet via Antarktis i den tidlige Cenosoiske. Australiens tidligste kendte pungdyr er Djarthia, et primitivt muslignende dyr, der levede i det tidlige Eocene for omkring 55 millioner år siden (mya). Djarthia var blevet identificeret som den tidligste kendte australidelphian, og denne forskning antydede, at monito del monte var den sidste af en klade, der omfattede Djarthia. Dette forhold antyder, at forfædrene til monito del monte måske har nået Sydamerika ved tilbagevandring fra Australien. Tidspunktet for divergens mellem monito del monte og australske pungdyr blev anslået til at have været 46 mya. I 2010 viste imidlertid analyse af retrotransposonindsættelsessteder i det nukleare DNA af en række pungdyr, mens de bekræftede placeringen af monito del monte i Australidelphia, at dens slægt er den mest basale af denne superordre. Undersøgelsen bekræftede også, at den mest basale af alle pungdyrsordrer er de to andre sydamerikanske slægter (Didelphimorphia og Paucituberculata, hvor førstnævnte sandsynligvis forgrener sig først). Denne konklusion indikerer, at Australidelphia opstod i Sydamerika (sammen med forfædrene til alle andre levende pungdyr) og nåede sandsynligvis Australien i en enkelt spredningsbegivenhed, efter at Microbiotheria splittede sig. Fossiler af en anden Eocene australidelphian, den mikrobioteriske brændeovn casei, er blevet beskrevet fra den Antarktiske halvø, og fossiler af en beslægtet tidlig Eocene brændeovn er fundet i Patagonien.

Habitat

Monitos del monte lever i de tætte, fugtige skove i Højlandet Chile og Argentina, hovedsageligt i træer, hvor de konstruerer sfæriske reder af vandafvisende colihue blade. Disse blade er derefter foret med mos eller græs og placeres i godt beskyttede områder af træet, såsom underbørste, træhulrum eller faldet træ. Rederne er undertiden dækket med grå mos som en form for camouflage. Disse reder giver monito del monte en vis beskyttelse mod kulde, både når den er aktiv, og når den dvale.

morfologi

Monitos del monte er små pungdyr, der ligner mus. Dromiciops har den samme tandformel som Didelphids: 5.1.3.44.1.3.4, i alt 50 tænder. Deres størrelse varierer fra 16-42 g (0,56–1,48 ounce). De har kort og tæt pels, der primært er brun-grå med pletter af hvid på deres skuldre og ryg, og deres underside er mere af en creme eller lys grå farve. Monitos del monte har også forskellige sorte ringe omkring deres øjne. Deres små pelsede ører er godt afrundede, og deres rostrum er korte. Hovedet til kropslængden er omkring 8-13 cm (3.1-5, 1 tommer), og deres halelængde er mellem 9 og 13 cm (3,5 og 5,1 tommer). Deres haler er noget prehensile og for det meste pelsede med undtagelse af 25-30 mm (0,98–1,18 tommer) på undersiden. Den nøgne underside af deres haler kan bidrage til at øge friktionen, når pattedyret er på et træ. Bunden af deres haler fungerer også som et fedtopbevaringsorgan, som de bruger i vinterdvale. Om en uge kan monitos del monte opbevare nok fedt til at fordoble deres kropsstørrelse.

seksuel dimorfisme

i slutningen af sommeren har kvindelige Monitos del monte tendens til at være større og tungere end mænd. Halerne af kønnene varierer også i størrelse i løbet af denne tid; kvinder har en tykkere hale, hvor de opbevarer fedt; forskellen antyder, at kvinder har brug for mere energi end mænd under dvaletilstand. Den seksuelle dimorfisme ses kun i løbet af denne tid og ikke året rundt.

reproduktion

Monitos del monte har et monogamt parringssystem. Hunnerne har velformet, pelsforet marsupium indeholdende fire mammae. De reproducerer normalt om foråret en gang om året og kan have en Kuldstørrelse, der varierer fra en til fem. De kan fodre maksimalt fire afkom, så hvis der er fem unge, vil man ikke overleve. Når de unge er modne nok til at forlade posen, cirka 5 måneder, ammes de i en markant rede. De bæres derefter på moderens ryg. De unge forbliver i samarbejde med moderen efter fravænning. Mænd og kvinder når begge seksuel modenhed efter 2 år.

vaner

Monito del monte er tilpasset det arboreale liv; dens hale og poter er præhensile. Det er stort set natligt, og afhængigt af den omgivende og indre temperatur og tilgængeligheden af mad tilbringer det meget af dagen i en tilstand af torpor. En sådan adfærd gør det muligt at overleve perioder med ekstremt vejr og fødevaremangel og spare energi i stedet for at fouragere uden effekt.

dyret dækker sin rede med mos til Skjul og til isolering og beskyttelse mod dårligt vejr.

diæt

Monitos del monte er primært insektædere. De spiser insekter og andre hvirvelløse dyr, de finder på grene af træer og revner i bark, men om sommeren spiser de store mængder frugt, især misteltenfrugt.

frøspredningsrolle

en undersøgelse udført i de tempererede skove i det sydlige Argentina viste et gensidigt frøspredningsforhold mellem D. gliroides og tristeriks corymbosus, også kendt som loranthacous mistelten. Monito del monte er det eneste spredningsmiddel for denne plante, og uden den ville planten sandsynligvis uddø. Monito del monte spiser frugten af T. corymbosus, og spiring finder sted i tarmen. Forskere spekulerer i, at coevolutionen af disse to arter kunne være begyndt for 60-70 millioner år siden.

bevarelse

i de sidste par år er antallet af Dromiciops faldet, og arten er nu klassificeret som ‘næsten truet’. Mange faktorer bidrager til nedgangen:

  • dens allerede begrænsede habitat står konstant over for skovrydning og fragmentering;
  • introduktionen af huskatten, Felis catus, er korreleret med fald i antallet af Dromiciops
  • væsenet betragtes som uheld af indfødte – huse er blevet brændt ned, efter at monitos del monte blev set inde;
  • andre mennesker tror, at denne pungdyr er giftig eller forårsager sygdom, men i virkeligheden påvirker de ikke mennesker negativt.

monito del monte er ikke den eneste organisme, der vil blive påvirket, hvis den bliver truet. Dromiciops illustrere parasit-vært specificitet med kryds, Iksodes neucenensis. Dette kryds kan kun findes på monito del monte, så det afhænger af overlevelsen af dette næsten truede pattedyr. T. corymbosus afhænger også af overlevelsen af denne art, for uden frøspredningsagenturet monito del monte ville det ikke være i stand til at reproducere.

der gennemføres i øjeblikket en lille bevaringsindsats, men der gennemføres økologiske undersøgelser på Chilo-øen, der kan hjælpe fremtidig bevaringsindsats. Dromiciops er fundet i Los Ruiles National Reserve og Valdivian Coastal Reserve, som er beskyttede områder i Chile.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.