Monito del Monte

Image-1469805156.jpeg

monito del monte (espanjaksi ”pieni vuoristoapina”) tai colocolo opossum, Dromiciops gliroides, kutsutaan myös Chumaihuén Mapudungun, on pieni pussieläin kotoisin vain Lounais Etelä-Amerikassa (Chile Ja Argentiina). Se on ainoa elossa oleva laji muinaisessa Mikrobiotheria-lahkossa ja ainoa uuden maailman edustaja Superorderi Australidelphiassa (kaikki muut uuden maailman pussieläimet kuuluvat Ameridelphiaan). Laji on yöaktiivinen ja arboreaalinen, ja se elää Etelä-Amerikan vuoristobambujen tiheiköissä Etelä-Andien Valdivian lauhkean vyöhykkeen sademetsissä osittain esihensileän häntänsä avustamana. Se syö pääasiassa hyönteisiä ja muita pieniä selkärangattomia, joita täydentää hedelmä.

taksonomia ja etymologia

monito del monte on Mikrobiotheria-lahkon ainoa elossa oleva jäsen. Sen kuvasi ensimmäisenä englantilainen eläintieteilijä Oldfield Thomas vuonna 1894. Yleisnimi Dromiciops perustuu monito del Monten samannäköisyyteen idänkääpiöopossumin (”Cercartetus nanus”) kanssa, jonka yksi synonyymeistä on Dromicia nana. Erityinen nimi gliroides on yhdistelmä latinan sanoista gliris (”pähkinähiiri”) ja Kreikan oideista (”samankaltainen kuin”). Nimi australis synonyyminä (D. australis) viittaa eläimen eteläiseen levinneisyyteen.

yhdysvaltalainen eläintieteilijä Wilfred Hudson Osgood tunnisti teoksessaan ”Mammals of Chile” (1943) kaksi monito del Monten alalajia:

  • D. A. australis F. Philippi, 1893: Sitä esiintyy Valdivian lauhkean vyöhykkeen sademetsissä Etelä-Chilessä.
  • D. a. gliroides Thomas, 1894: sitä esiintyy Chiloén saaren koillisosassa.

Fylogeniaa ja biogeografiaa

Etelä-Amerikan pussieläinten on jo pitkään epäilty olevan Australian pussieläinten esi-isiä, mikä on yhtäpitävä sen kanssa, että nämä kaksi mannerta yhdistyivät Etelämantereen kautta varhaisella kenotsooisella maailmankaudella. Australian varhaisin tunnettu pussieläin on Djarthia, alkukantainen hiirimäinen eläin, joka eli varhaisella eoseenilla noin 55 miljoonaa vuotta sitten (mya). Djarthia oli tunnistettu varhaisimmaksi tunnetuksi australidelfialaiseksi, ja tämän tutkimuksen mukaan monito del monte oli viimeinen kladi, johon Djarthia kuului. Tämä suhde viittaa siihen, että monito del Monten esi-isät saattoivat saapua Etelä-Amerikkaan Australiasta paluumuuttona. Monito del Monten ja australialaisten pussieläinten hajaantumisajankohdaksi arvioitiin 46 mya. Kuitenkin, vuonna 2010, analyysi retrotransposonin insertiopaikoista eri pussieläinten ydin-DNA: ssa, samalla kun se vahvisti monito del Monten sijoittumisen Australidelphiaan, osoitti, että sen perimä on kaikkein basaalein tuosta superjärjestyksestä. Tutkimus vahvisti myös, että kaikista pussieläinten lahkoista basaalisimmat ovat kaksi muuta eteläamerikkalaista sukulinjaa (Didelphimorphia ja Paucituberculata, joista edellinen luultavasti haarautuu ensin). Tämä johtopäätös osoittaa, että Australidelphia syntyi Etelä-Amerikassa (yhdessä kaikkien muiden elävien pussieläinten esi-isien kanssa), ja saapui Australiaan luultavasti yhtenä leviämistapahtumana Mikrobiotherian jakauduttua. Antarktiksen niemimaalta on kuvattu toisen eoseenikauden australidelfian, mikrobiotherianin Woodburnodon Casein fossiileja, ja Patagoniasta on löydetty läheisen varhaisen eoseenikauden woodburnodontidin fossiileja.

Habitat

Monitos del monte elää Chilen ja Argentiinan ylänköjen tiheissä, kosteissa metsissä, pääasiassa puissa, joihin ne rakentavat pallomaisia pesiä vedenkestävistä kolihuen lehdistä. Tämän jälkeen lehdet vuorataan sammalella tai ruoholla ja asetetaan puun hyvin suojattuihin kohtiin, kuten aluskasvillisuuteen, puiden onkaloihin tai kaatuneeseen puuhun. Pesät ovat joskus harmaan sammaleen peitossa eräänlaisena naamioitumisena. Nämä pesät tarjoavat monito del Montelle jonkin verran suojaa kylmältä sekä sen ollessa aktiivinen että sen talvehtiessa.

morfologia

Monitos del monte ovat pieniä pussieläimiä, jotka näyttävät hiiriltä. Dromiciopsilla on sama hammaskaava kuin Didelfideillä: 5.1.3.44.1.3.4, yhteensä 50 hammasta. Niiden koko vaihtelee 16-42 gramman (0,56–1,48 oz) välillä. Niillä on lyhyt ja tiheä turkki, joka on pääosin ruskeanharmaa, hartioissa ja selässä on valkoisia laikkuja, ja niiden alapuoli on väriltään enemmän kermanvärinen tai vaaleanharmaa. Monitos del Montella on myös selvästi erottuvat mustat renkaat silmien ympärillä. Niiden pienet karvaiset korvat ovat pyöreähköt ja ruodot lyhyet. Pään ja ruumiin pituus on noin 8-13 cm (3.1-5, 1 in), ja niiden hännän pituus on 9-13 cm (3,5-5,1 in). Niiden pyrstöt ovat jonkin verran esilehdykkäisiä ja enimmäkseen karvaisia lukuun ottamatta 25-30 mm (0,98–1,18 tuumaa) alapuolelta. Niiden häntien paljas alapinta voi osaltaan lisätä kitkaa, kun nisäkäs on puussa. Niiden häntäpohja toimii myös rasvan varastoelimenä, jota ne käyttävät talvihorroksessa. Viikossa monitos del monte pystyy varastoimaan niin paljon rasvaa, että sen koko kaksinkertaistuu.

Sukupuolidimorfismi

loppukesällä naaraat Monitos del monte ovat yleensä uroksia kookkaampia ja painavampia. Myös sukupuolten häntien koko vaihtelee tänä aikana; naarailla on paksumpi häntä, johon ne varastoivat rasvaa; ero viittaa siihen, että naaraat tarvitsevat enemmän energiaa kuin koiraat horroksen aikana. Seksuaalinen dimorfismi näkyy vain tähän aikaan eikä ympäri vuoden.

lisääntyminen

Monitos del Montessa on yksiavioinen parittelujärjestelmä. Naarailla on hyvin muodostunut, karvapeitteinen pussipesä, jossa on neljä mammaa. Ne lisääntyvät tavallisesti keväällä kerran vuodessa ja pentueen koko voi vaihdella yhdestä viiteen. Ne voivat ruokkia enintään neljä jälkeläistä, joten jos poikasia on viisi, yksi ei selviä hengissä. Kun poikaset ovat tarpeeksi kypsiä lähtemään pussista, noin 5 kuukautta, niitä hoivataan tunnusomaisessa pesässä. Sitten niitä kannetaan emon selässä. Poikaset pysyvät vieroituksen jälkeen emon seurassa. Sekä urokset että naaraat saavuttavat sukukypsyyden 2 vuoden kuluttua.

tottumukset

Monito del monte on sopeutunut arboreaaliseen elämään; sen häntä ja käpälät ovat esihensiilit. Se on enimmäkseen yöaktiivinen ja viettää ympäristön ja sisälämpötilasta sekä ravinnon saatavuudesta riippuen suuren osan päivästä torpedotilassa. Tällaisen käytöksen ansiosta se voi selviytyä äärimmäisistä sääoloista ja ravinnonpuutteesta ja säästää energiaa sen sijaan, että se etsisi ravintoa turhaan.

eläin peittää pesänsä sammalella kätkemiseen sekä eristämiseen ja suojaan huonolta säältä.

ruokavalio

Monitos del monte ovat pääasiassa hyönteissyöjiä. Ne syövät hyönteisiä ja muita selkärangattomia, joita ne löytävät puiden oksilta ja kaarnan halkeamista, mutta kesäisin ne syövät suuria määriä hedelmiä, erityisesti mistelinoksahedelmiä.

siementen levittäjärooli

Etelä-Argentiinan lauhkeissa metsissä tehty tutkimus osoitti D. gliroidesin ja Tristerix corymbosuksen, joka tunnetaan myös lorantakoisena mistelinä, mutualistisen siementen levittäjäsuhteen. Monito del monte on tämän kasvin ainoa levittäjäaine, ja ilman sitä kasvi todennäköisesti kuolisi sukupuuttoon. Monito del monte syö T: n hedelmiä. corymbosus, ja itäminen tapahtuu suolistossa. Tutkijat spekuloivat, että näiden kahden lajin koevoluutio olisi voinut alkaa 60-70 miljoonaa vuotta sitten.

suojelualue

viime vuosina Dromiciopsien määrä on vähentynyt, ja laji luokitellaan nykyisin ”lähes uhanalaiseksi”. Laskuun vaikuttavat monet tekijät:

  • sen jo ennestään suppea elinalue kohtaa jatkuvasti metsäkatoa ja pirstoutumista;
  • kotikissan, Felis catus, käyttöönotto korreloi Dromiciopsin määrän vähenemiseen
  • alkuasukkaat pitävät olentoa huonona onnena-taloja on poltettu sen jälkeen, kun monitos del monte oli nähty sisällä;
  • muut ihmiset uskovat, että pussieläin on myrkyllinen tai aiheuttaa sairauksia, mutta todellisuudessa ne eivät vaikuta ihmisiin negatiivisesti.

monito del monte ei ole ainoa eliö, joka kärsii, jos siitä tulee uhanalainen. Dromiciops havainnollistaa Lois-isäntäspesifisyyttä puutiaisella, Ixodes neuquenensis. Tämä punkki löytyy vain monito del Montesta,joten se riippuu tämän lähes uhanalaisen nisäkkään selviytymisestä. T. corymbosus riippuu myös lajin säilymisestä, sillä ilman monito del Monten siementen levittäjätoimistoa se ei pystyisi lisääntymään.

suojelutoimia tehdään tällä hetkellä vähän, mutta Chiloén saarella tehdään ekologisia tutkimuksia, jotka voisivat auttaa tulevia suojelutoimia. Dromiciopsia on tavattu Los Ruilesin kansallisessa suojelualueella ja Valdivian rannikkoalueella, jotka ovat suojelualueita Chilessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.