Gourmande in the Kitchen

idag välkomna Peter Georgakopoulos, författaren bakom Souvlaki för själen, professionell fotograf och en allround trevlig kille. Hans blogg fokuserar på mat och resor med stor tonvikt på hans grekiska arv. Han är här idag för att dela med oss en primer på att använda våra kameror och för att dela hur han uppnår det humöriga utseendet.

först och främst vill jag tacka Sylvie för att jag fick ge ett gästinlägg på hennes blogg. Jag är väldigt glad över att kunna dela mina tankar om matfotografering.

om du följer min blogg vet du att jag tenderar att gynna mörkare, humöriga inställningar för min matfotografering. Det är något som jag särskilt dras till och är den person jag är, lite drama kan ge den nödvändiga hissen till en annars vanlig bild. Missförstå mig inte, Jag gillar ”ljust och vitt”-det är bara att jag föredrar det mörka och dramatiska. Kanske har det något att göra med mitt grekiska arv!..LOL!

idag ska jag visa dig hur jag går för att uppnå de mörkare, moodierbilderna.

Låt mig dock säga på förhand, den här metoden fungerar för mig. Det finns inga ”hemligheter”. Bara en hel del information som utvecklats genom trial and error.

det är ett arbetsflöde jag är bekväm med efter många års praktik.

som allt i livet men jag lär mig alltid så om du har några andra tips-skicka dem vidare!

jag har också täckt några av ”grunderna” i denna handledning. Jag har försökt att vara så naturlig som möjligt utan att låta som en kamera nörd.

jag hoppas också att de flesta känner till några av de tekniska aspekterna av fotografering, som bländare, slutartid och ISO. Om du bara börjar förstå dessa saker kan jag rekommendera en bra bok av Bryan Peterson som heter”Understanding Exposure”. Boken producerades för ett antal år sedan men de fotografiska principerna förblir desamma.

för dagens exempel kommer jag att använda några Mini glutenfria bananbröd (gjorda med kokosnöt flour…my ny favorit ingrediens!) som mitt exempel.

det här är vad vi behöver:

 • en DSLR-kamera eller någon av de nyare kompakta utbytbara objektivkamerorna som låter dig skjuta i ett raw-format anslutet till ett stativ
 • en ljuskälla
 • några mörka bakgrunder
 • ett vitt och svart foamcore-kort
 • ett efterbehandlingsprogram för redigering av bilder-jag använder Adobes Lightroom

kameror.

sensorerna i dagens DSLR är ganska smarta och har verkligen utvecklats genom åren.

jag fotograferar med en Nikon D700 (en” full frame ” – kamera) och jag är ständigt förvånad över hur den här kameran lyckas hämta detaljer i en scen. Ännu mer när den scenen / inställningen är mörk.

på de flesta kameror kan du se mätningen genom sökaren när du faktiskt tar bilden eller så kan du se den på den bakre LCD-skärmen.

ljusmätaren är (vanligtvis) längst ner på sökarskärmen och identifieras med en noll i mitten och ett plus + – tecken och ett minustecken på vardera sidan.

den inbyggda ljusmätaren låter mig leka med exponeringen. dvs ställa in belysningen för scenen. (Om du inte är bekant med kamerans ljusmätare, börja lära dig hur du använder den).

kombinera det med bländaren jag har valt och slutartiden (och ISO) jag kan ställa in belysningen.

jag gör detta genom att justera vart och ett av dessa element och min ljusmätare kommer att reagera i enlighet därmed.

för t. ex. om jag väljer en bländare för att ha drömmande grunt skärpedjup, ”öppnar” jag kamerans ögon (så att säga) och tillåter mer ljus in (Kom ihåg att detta kommer att orsaka vad jag har fokuserat på att vara skarp och resten kommer att vara riktigt ur fokus). Ljusmätaren kommer då att ”reagera” och hoppa till vardera sidan av nollan. Jag kan sedan justera detta i steg genom att justera bländaren eller slutartiden och kameran kommer att reagera ytterligare.

här är ett exempel på en Nikon-sökare:

men det är inte så enkelt som att bara ringa ner slutartiden och göra en scen mörk. Det är en kombination av saker som alla kommer ihop i slutändan. Förhoppningsvis i slutet av inlägget ser du hur alla dessa saker samlas för att få det ”perfekta skottet”.

men det finns en sak till…

det är aldrig bara en sak rätt?

kameran låter dig ytterligare välja vilken typ av mätning du vill ha för en scen.

dessa mätlägen finns i kamerans inställningar.

låt oss kolla in dem:

 • matris eller Utvärderingsmätning-det här är som ett ”standardläge” där kameran bestämmer för dig
 • Spot eller partiell mätning-kameran mäter bara en liten del av scenen-vanligtvis i mitten, men med de flesta moderna DSLR: er kan du välja den plats du föredrar och basera din läsning av det. Så om du har ett riktigt bakgrundsbelyst ämne kan du mäta ljuset på motivet och hålla dem synliga i scenen. Eller i vårt fall kan vi fokusera på bananbrödet och hålla det trevligt och upplyst samtidigt som vår omgivning är mörk och humörig.
 • center Weighted Metering-i detta läge tar kameran en avläsning från mitten av scenen, inklusive omgivningen och gör en avläsning av den. Detta är en slags hybrid av de andra två.

vilken ska man välja?

återigen finns det inget rätt eller fel svar.

jag råder dig att leka med dessa lägen och se vad du gillar och experimentera med olika ämnen.

personligen gillar jag att ha kontroll över varje enskilt element så jag väljer spotmätning.

PASM? Vad gör de?

du kanske har märkt att din kamera har dessa bokstäver antingen på ratten eller i inställningarna.

de hänvisar till fotograferingslägena (ovanpå allt annat!). Var inte rädd…som någonting om du förstår vad de gör blir du bättre för det.

här är en snabb genomgång.

 • P – programläge-kameran beter sig som en ”point and shoot” och bestämmer alla inställningar för dig. Tänk på det som ett avancerat” Auto ” – läge. Detta kan vara användbart ibland men var försiktig du kanske inte gillar resultaten!
 • a-Bländarprioritet-du väljer inställningen ”f stop” eller bländare på din kamera och kameran justerar hastigheten
 • s-slutarprioritet-du ställer in hastigheten på och kameran justerar bländaren åt dig.
 • M-Manuellt Läge. Du ringer in bländare och slutartid och berättar i princip kameran hur du vill ha din scenuppsättning.

jag väljer att skjuta manuell eftersom det tillåter mig att ha TOTAL kontroll. När du justerar din mätning i det här läget bestämmer du hur ljus eller mörk scenen kommer att vara. För dessa mörkare bilder rekommenderar jag starkt att du övar i det här läget.

Åh! ett snabbt ord om vitbalans …

vitbalans avser färgtemperatur.

dina ögon och mina ser en scen som det borde, men våra kameror gör inte alltid det här.

har du någonsin märkt en blå-ish eller orange gjuten på en bild du har tagit? Tja, din kamera läste den scenen på ett visst sätt och kompenserade för det.

du hittar dina vitbalansinställningar i kamerans inställningar.

teorin är att om det är en solig dag, justera din vitbalans i kameran genom att välja alternativet ”Sol”. Om det är skuggigt väljer du alternativet ”shade” etc …

eftersom jag skjuter RAW och i manuellt läge låter jag kameran bestämma vitbalansen för en scen genom att välja automatisk vitbalans.

det här är den enda gången jag tillåter min kamera att vara chefen! Anledningen till detta är att jag alltid kan ändra vitbalansen i mitt redigeringsarbetsflöde tillbaka på datorn. Skönheten i digital fotografering!

jag är också lite av en” regelbrytare ” genom att välja att förbättra mina scener genom att värma upp dem eller kyla ner dem-beroende på om jag tycker att det är rätt för den bilden.

andra gånger ställer jag in min vitbalans genom att använda det som kallas ett ”grått kort”.

grå kort är billiga. Du placerar kortet i scenen du fotograferar och tar sedan en läsning av det kortet i ditt redigeringsprogram.

detta grå kort hjälper till att” neutralisera ” ljusets färg i en scen.

även om det inte alltid är perfekt ger det enorm hjälp när det behövs.

dessutom shoot RAW

jag är säker på att du har hört det några gånger nu men att skjuta i RAW-läget på din kamera gör att du som fotograf kan ha total kontroll.

om du fotograferar i JPG-läge tar kameran alla beslut åt dig.

dessutom, när du har en raw-fil kan du justera den till ditt hjärta innehåll i ditt föredragna redigeringsprogram och uppnå det utseende du vill ha.

inte bara det, men shooting RAW låter dig ”rädda” områden i en bild som kan ha varit över eller under exponerade-till en punkt. Detta beror naturligtvis på vilken typ av kamera du har eftersom de nyare DSLR: erna har avancerat mycket med sina supersensorer.

mina enda råd här är inte att vara lat! Du kan hålla världens dyraste kamera och använda det mest avancerade redigeringsprogrammet, men om du inte kan förstå de grundläggande belysnings-och mätningsprinciperna kommer ingenting att rädda dig!

ljuskälla

så, när vi har förstått hur våra kameramätare kommer vi att behöva lite ljus för vårt motiv. I motsats till vad du kanske tror behöver även de mörkare bilderna ljus.

din ljuskälla kan vara konstgjord eller den kan vara naturlig. För dagens handledning kommer jag att använda naturligt ljus.

här är uppsättningen i min lilla studio.

jag har skrivit en liten handledning på min blogg om att använda konstgjort ljus och om du är intresserad kan du läsa den här.

jag vill bara ta ett ögonblick här för att förklara lite om vårt ljus.

när du fotograferar med naturligt ljus Är du i nåd av Moder Natur.

detta kan vara både bra och dåligt.

naturligt ljus beter sig olika beroende på tid på dagen och säsongen.

morgon och sen eftermiddag/skymning belysning på sommaren är bäst. Det är glödande och underbart och gör att maten verkligen kan visas vackert.

verkligheten är att det inte alltid är sommar och uppriktigt sagt gillar jag inte att gå upp för tidigt för att skjuta. Jag kan inte fokusera så tidigt på morgonen…

har du någonsin märkt hur ljuset mitt på en solig sommardag har en liten blå nyans till det? Och att det ändras till en mer gyllene nyans när dagen fortskrider?

vad sägs om det fruktade vinterljuset där det blir allt mörkt och dyster klockan 4.30?

jag personligen tenderar att gynna skytte i mitten till senare eftermiddag. Mina fönster vetter mot söder och jag har lärt mig över försök och fel att det här är den bästa tiden för mig. Så jag uppmuntrar dig att välja ett fönster och tid på dagen och arbeta med det.

mina fönster har dessa fula persienner på dem men ibland kommer de ganska praktiska när jag vill skapa ett ”skuggat” utseende på en bild. Återigen gör jag inte alltid det här men det kommer till nytta när det behövs.

bakgrunder och rekvisita

vi kommer uppenbarligen att behöva några mörkare bakgrunder. Jag har målat några gamla träbitar i mörka färger, som en kolgrå och använder också en gammal träskiva i denna uppsättning.

Foamcore … vad för?

för att hjälpa till med ljusmanipulation använder jag också ett urval av svartvita foamcore-brädor. Dessa är i grunden tjocka, robusta bitar av kartong som finns i artists shop för några dollar.

beroende på ljuset som kommer genom fönstret använder jag någon av dessa. Om ljuset är för starkt placerar jag den svarta till sidan för att ta bort lite av det ljuset. Och när jag behöver ge maten en liten” hiss ” reflekterar jag med den vita.

återigen kan jag inte betona nog att detta beror på vilken typ av bild du är ute efter.

ta några testbilder med och utan de olika brädorna för att se hur det manipulerar belysningen i scenen.

kombinera det med vår mätning vi är på väg att få den svårfångade, mörka, mystiska bilden!

här är några av uppsättningarna. Jag har inkluderat inställningen till höger och hur bilden ser rakt ut ur kameran till vänster.

alla dessa bilder togs med en bländare på f2.5 EN ISO på 200 med en 105 mm lins och vitbalans inställd på AUTO.

rakt ut ur kameran. Inga reflektorer. Slutartid 1/60 sek

rakt ut ur kameran. Mörk foamcore styrelse till vänster. Slutartid 1/60 sek. lite för mörk för min smak.

rakt ut ur kameran. Vit foamcore styrelse till vänster. Slutartiden höjs till 1/80 sek. Jag gillar den här. Mörkt nog för att vara mystiskt men vi kan se maten.

ta en stund att undersöka var och en av uppsättningarna. Som jag förklarade tidigare, genom att leka med alla grundläggande principer kan vi styra hur bilden ser ut i slutändan.

Låt oss ta vår bild till ett redigeringsprogram.

efterbehandling och redigering-den sista Touch

det finns förmodligen som en miljon tutorials på nätet om hur du ska redigera dina bilder och vilket program som ska användas.

efter många års växling fram och tillbaka Har jag bestämt mig för Adobes Lightroom som mitt redigeringsprogram.

programmet har fantastiska funktioner och bortsett från redigeringsfunktioner det fungerar som en databas för dina bilder.

den har vad som kallas ”icke-destruktiv” editing…so du kan göra vad du vill med din fil och veta att originalet alltid kommer att bevaras säkert. Du kan testa programmet och alla dess funktioner gratis för en fullständig 30 dagars provperiod.

jag ska kort säga att jag bara använder Photoshop för klientarbete och bara om det behövs.

jag vill också tillägga att oavsett vad folk säger om redigering tror jag att det är en viktig del av arbetsflödet för digital fotografering.

om du är den typ av person som alltid ”får det rätt” i kameran väl, bra på dig säger jag!

jag redigerar alltid mina bilder om det är att justera exponeringen något eller ändra vitbalansen.

dessutom vill jag visa dig de verktyg som krävs i Lightroom för att hjälpa oss att ”förbättra” våra mörka och dramatiska matbilder.

i bilden ovan kan du se att med ett program som Lightroom har jag många verktyg tillgängliga för mig som fotograf.

låt oss fokusera på den lokala justeringsborsten.

med det här verktyget kan jag rikta in delar av en bild och göra ett antal saker till dessa avsnitt.

så i detta bananbrödsexempel lade jag lite mer exponering eller ljus på brödets framsida med borsten för att låta det poppa lite.

tillsammans med det borstade jag också lite exponering mot bakgrunden eftersom jag kände att det var för mörkt. Jag räddade i princip skuggorna lite.

du kommer också att märka vinjetteringsinställningarna. Om du verkligen vill lägga till lite drama till en bild kan du förbättra det drama genom att lägga till en liten vinjett till de yttre områdena i en bild. Du kan justera vinjetten så att den är så liten, stor eller mörk som du vill.

som allt jag kommer att placera detta råd om redigering med ett varningsord. ÖVERDRIV INTE DET! Som de flesta saker, mindre är mer.

visst, fortsätt och justera grunderna för exponering,kontrast etc.. men var försiktig med den justeringsborsten och vinjetteringen. Om du börjar lägga till för mycket ljus här och där och vinjetter din bild kommer att se onaturligt och mycket manipuleras.

Tänk på det som smink.

att lägga till lite här och där kommer att förbättra dina bästa funktioner.

börja överdriva det och du ser ut som en clown.

och slutligen presenterar jag den färdiga bilden!

så här är en snabb sammanfattning eftersom jag har känt att jag har vandrat en hel del idag!

 1. lär dig att använda kameran i manuellt läge och fotografera RAW. Du kommer att ha total kontroll över den färdiga produkten.
 2. lek med kamerans ljusmätare och se vad varje justering gör med dina bilder.
 3. förstå hur belysning fungerar under olika årstider och tider på dygnet.
 4. leka med svarta och vita skumkärnbrädor på maten. Se hur var och en påverkar belysningen.
 5. och slutligen lära sig att redigera dina bilder och förbättra dem naturligt. För mycket förbättring är som att applicera för mycket smink.

Peter Georgakopoulos är en mat-och resefotograf och bloggare med en passion för mat och mat. Tillsammans med sin kamera syftar han till att fånga skönheten och enkelheten i maten vi äter och den stora vida världen omkring oss. Du hittar Peter på Twitter och Facebook.

var noga med att läsa hela Sommarmatfotograferingsserien:

hitta rekvisita för matfotografering med Naomi Robinson | Summer Food Photography Series Part One

Styling för matfotografering med Chantelle Grady | Summer Food Photography Series Part Two

lär dig din kamera och hur du tar humöriga bilder med Peter Georgakopoulos | Summer Food Photography Series Part Three

Regler och Tips om Restaurangfotografering med Brian Samuels | Summer Food Photography Series Part Four

Food Videography med Russell van Kraayenburg | summer food photography Series del fem

Q&A med matfotograf Jim Scherer / sommar mat fotografering serie del Sex

Sylvie Shirazi är receptutvecklaren och matfotografen bakom Gourmande i köket. Under de senaste 10 åren har hon gjort att äta mer hälsosamt enkelt och tillgängligt med glutenfria, kornfria, paleo-och veganska recept som är fria från bearbetade ingredienser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.