Milstein Hall a Cornell Egyetemen, New York által OMA

OMA konzolos Cornell University elegánsan összeköti a történelmi Rand és Sibley halls

az egyetemi campus gyakran működik, mint egy mágnes starchitects kész részt venni egy halványan nevetséges Orgia ikon-készítés mulatozás. A Cornell Egyetem azonban-különösen művészeti létesítményei-megfontoltabb megközelítést alkalmazott. A campus története kevésbé az egyes ikonok, hanem a tárgyak és terek holisztikus egyensúlya, amely drámai módon helyezkedik el két szoros között. A 19. századi drágakövek mellett IM Pei 1973-as Herbert F Johnson Művészeti Múzeuma határozottan Goldfinger-szerű, csak a művészeti Quad mellett, és Stirling és Wilford Schwartz Előadóművészeti központja a Cascadilla Creek – en keresztül örömteli konglomerátum merész formák.

az OMA 2011 – es Milstein hallja még közelebb áll Cornell örökségéhez, a neoklasszikus mögött ül Sibley Hall – jellegzetes habcsók kupolájával-az Arts Quad északi oldalán, rövid távolságra az eredeti ‘stone row’ – tól, a Második Birodalom iszapkő épületeinek sorozatától nyugati szélén. A korai Cornell professzor, Goldwin Smith azt állította a stone row készletről ,hogy ‘semmi sem tudja megváltani őket, csak dinamit’: OMA válasza sokkal kevésbé drámai,de előnyösebb – kukucskáljon Sibley keleti szárnyának sarkán, és az üvegdoboz Milstein Hall látható az oldalán.

‘drámai” urban rooms “sorozat taglalja az eredeti csarnokok és az új közvetítő kapcsolatát’

Rem Koolhaas vezette a Milstein projektet partnerével, Shohei Shigematsu-val, aki elvágta a fogát a törölt Whitney Museum extension projekten – Renzo Piano legutóbbi anti-ikonjának (AR 2015.szeptember) ellentéte -, valamint a CCTV ‘big underpants’ központja. Megbocsátanák, hogy kissé nyugtalan volt, amikor meghallotta, hogy meg kell birkóznia a Cornell Egyetem örökségével, de a Milstein Hall a jellegzetes OMA pragmatizmus leckéjeként áll: egy egyszerű, emelt doboz kifejezőbb, hullámzó alatta két meglévő csarnok összekapcsolására szentelték.

a korábban parkolót elfoglaló Milstein Hall megöleli Sibley-t és megérinti a Rand Hall-ot az első emelet szintjén, egyidejűleg kapcsolatot teremtve a kettő között, miközben 25 000 négyzetméternyi nyitott stúdiót biztosít egy 250 férőhelyes nézőtér felett. Védjegyes OMA konzol húzódik az egyetemi sugárúton az öntöde felé, átjáró létrehozása az OMA által javasolt nagyobb főtervvé válhat, amely a quad északi oldalán söpör végig.

OMA_Milstein_Hall_University_Ithaca_new_york_upper_and_ground_level

alaprajzok – kattintson a kibontáshoz

ezen átjáró alatt drámai ‘városi szobák’ sora mutatja be az eredeti termek és az új közvetítő kapcsolatát. A beton ‘púp’, utalva Sibley kupolájára, nagy kritikus helyet foglal el, miközben kettős célt szolgál: lépcsőket helyez el a stúdió tányérjára és a fenti nézőtér gereblyézett üléseit. A stúdióterületen belül Milstein rácsos szerkezete a lehető legtöbb nyitott teret biztosítja a diákok számára, hogy kitöltsék egy építészeti iskola felszerelését – hasznosnak bizonyultak függőágyak felakasztására is, bár a 12 méter magas üvegszalag homlokzat ezeket a hosszú éjszakákat a nyilvánosság számára láthatóvá teszi.

üdítően, Milstein Hall nem tesz kísérletet a környezetének utánzására, sem bombasztikusan felforgatni őket, vagy orvosolni hiányosságaikat. Ez egy modern beillesztés, természetesen, de olyan, amely szenteli magát, és sok szempontból elhalasztja a régebbi környezetét, megőrizve nemcsak fizikai szerkezetét, hanem a mindennapi életet is, amely áthalad rajtuk.

OMA_Milstein_Hall_University_Ithaca_new_york_section_aa

AA szakasz

OMA_Milstein_Constructionsections

részletes szakasz – kattintson a kibontáshoz

Milstein Hall, Ithaca Egyetem

építész: OMA (Shohei Shigematsu és Rem Koolhaas együttműködve társult Ziad Shehab) építész record KHA Architects, LLC
szerkezeti mérnök: Robert Silman Associates
fényképek: Philippe Ruault, Iwan Baan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.