jag förväntade mig inte ensamheten i det nya moderskapet-eller vikten av samhället

var var alla nu?

Anne-Marie Gambelin

följ

Feb 13, 2019 * 3 min läs

när min man och jag bestämde vi var redo att bli föräldrar, jag kunde bli gravid lätt och haft smidig trimestern full av förtroende. Lulled att tro att resan på andra sidan livmodern skulle vara lika lätt, utvecklade jag orealistiska förväntningar födda från brist på verklig kunskap och diskussioner om vad jag hade fått mig in i.

när jag ser tillbaka tror jag att något saknas sorgligt i samtal under den förväntade fasen av nytt föräldraskap. Efter förlossningen undrade jag om jag var den enda mamma som missade något mellan raderna i dessa graviditetsböcker. Men jag var inte ensam — jag behövde bara stöd från andra föräldrar för att påminna mig om det.

att välkomna ett barn handlar inte bara om ett nytt liv utan också en ny övergång till Moderskap. Ändå tenderar uppmärksamheten att vara på att möta barnets behov-utan stor hänsyn till hur föräldrarna klarar sig. Vilken känslomässig sorg kan nya mödrar skonas om vi bara får mer realistisk information, bjuds in på mer autentiska samtal och ses som människor som förtjänar stöd separat från våra nyfödda?

jag behövde hitta min väg, men det jag gick igenom kände mig redan tillräckligt hårt. Jag visste att jag inte kunde vara den enda kvinnan som hade fött barn och kände mig så här: isolerad, ensam med min rädsla, ensam i min kamp för att stanna över vattnet och desperat att se ut som om jag hade saker under kontroll. Stressen i det hela drog mig ner till djup som jag aldrig hade känt förut.

var var alla nu?

försiktigt sökte jag en lokal mammas grupp. Jag tvivlade inte på att dela och höras av andra kvinnor som upplever Moderskap för första gången skulle validera. Men jag insåg efter min första get-together med denna grupp av kvinnor som samlats in av vårt lokala sjukhus, varje grupp har sin egen distinkta personlighet baserad på tänkesätt av dem som utgör det — och även om detta inte var gruppen för mig, det gjorde bekräfta min misstanke om att jag behövde en grupp.

efter att ha delat denna erfarenhet med en annan mamma vän från några städer bort, bjöd hon mig att komma till hennes grupps nästa möte. Innan det första mötet var över, jag visste att det var en passform. De veckovisa mötena i våra växlande hem var min livlina. Här var en grupp kvinnor, sammanförda av den gemensamma önskan att vara där vi bara kunde vara, på vilket sätt som hände att manifestera i det ögonblicket.

i ärligheten av dessa timmar tillsammans fann vi våra röster och mod att erkänna att vi ibland är förlorade och ofta rädda — och det fanns ingen förlägenhet i det. Vi lyssnade och genom att hjälpa varandra felsöka gav vi lugn och empowerment. Vi firade segrar, vilket hjälpte oss alla att hitta glädjen i resan, stötar och allt. Deras tro på mig blev min tro på mig själv.

till skillnad från resurserna i någon bok eller på någon webbplats var det bara med andra mödrar — de som var på denna resa med mig — som jag lärde mig att det är normalt och okej att oroa mig om jag gör allt fel. Och medan det inte finns någon avfärda värdet av föräldraskap böcker, klasser och resurser, jag behövde också gemenskap.

det kanske inte har varit så enkelt att hitta, men det kom med en större känsla av lättnad när det upptäcktes. I vårt samlade samhälle insåg vi att vi inte var ensamma om att hantera det goda och det dåliga. Oavsett vad, vi visste att vi inte var ensamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.