klättring Mt Eisenhower i vinterförhållanden

fram och bak - Eisenhower, Franklin, Monroe, Washington, lera, Jefferson
fram och bak – Eisenhower, Franklin, Monroe, Washington, lera, Jefferson

de flesta vintervandrare i Vita Bergen kontrollerar vädret några gånger varje dag, så att de kan ta ett bra väderfönster för att klättra upp i de vita bergen mer utmanande Toppar ovanför Timberline och njut av utsikten. Med temperaturprognoser på 30-talet och en lugn vind visste jag att det här skulle vara en bra dag att klättra på den skalliga kupolen i Mt Eisenhower, den 11: e högsta toppen på 4000 sidfotlistan, med en höjd av 4780′.

Crawford Path
Crawford Path

Eisenhower är ungefär halvvägs mellan Crawford Notch och Mt Washington, på en ridgeline känd som Southern Presidentials. Den mest direkta stigningen är att följa Crawford Path från Crawford Notch för 4,3 miles, följt av en kort stigning upp till toppen, med totalt 3250′ höjdförstärkning.

jag vandrar normalt med andra människor ovanför timmer på vintern, men det här är en populär väg och jag visste att det skulle finnas många släktingar på spåret. Jag stötte på några andra vandrare som jag kände och blev vän med ett gäng mer. Crawford Path är ett mycket populärt spår året runt, så jag var inte alltför orolig för att stöta på problem och inte ha hjälp i närheten.

jag fick en tidig start och var på spåret av 8: 15 am. Hela leden från Crawford Notch till Eisenhower summit bröts ut, men det finns mycket snö i träden och på sidospåren som inte bryts ut. Jag klättrade de första 3 milen till treeline med mikrospikar, innan jag bytte till snöskor när snön blev mjuk och okonsoliderad.

åsen från Mt Pierce till Mt Eisenhower
åsen från Mt Pierce till Mt Eisenhower

medan klättring upp till Eisenhower cairn är en gas, min favorit del av denna vandring är 1.3 ridge promenad från sidan av Mt Pierce till Eisenhower summit loop. Från och med den här tiden är leden helt ovanför trädlinjen, eftersom den ormar över en rörig ås, täckt med intermittenta fläckar av krummholz (dvärgsträd). Jag kunde ha barebooted genom snön här, men jag föredrog att ha flotation av snöskor och deras stegjärn för att korsa sträckor av IS och vind platta jag stött på.

så här ser samma ridgeline ut på sommaren (från motsatt ände, tittar mot Mt Washington):

 Södra Presidenter
Södra Presidenter

det har varit ett tag sedan jag klättrade Eisenhower på vintern. Jag tror att sista gången jag gjorde det var med mina vänner Bill och Maria, tillbaka i 2015. Vi vandrade ut på Edmands väg på den resan för att undvika en storm som blåste in. Det visade sig vara en bra väg. Jag försökte övertyga vandrare jag träffade vid toppmötet cairn idag att gå ner på det sättet, men ingen av dem var intresserade av att bryta spåret, vilket säkert var fullt av snö.

Eisenhower Summit Cairn
Eisenhower Summit Cairn

det har varit ett par veckor sedan jag har varit uppe i de vita och jag var lite orolig att jag hade tappat min kondition före jul. Men jag gjorde nio mil ut och tillbaka i 5: 30, vilket jag anser vara en anständig takt på vintern. Min rygg gör ont lite från att stapla 2 snören av trä i förrgår, men jag känner mig inte så trött efter denna vandring, vilket måste vara ett gott tecken.

framåt och uppåt.

här är en karta över min rutt. Detta är en georefererad PDF skapad med Caltopo. Du kan navigera med den med en app som Avenza (vägbeskrivning här) eller bara skriva ut den.

Vinterväg till Mt Eisenhower

om författaren

Philip Werner har vandrat och backpackat över 7500 miles i USA och Storbritannien och skrivit över 2500 artiklar som grundare av SectionHiker.com, känd för sina backpacking gear recensioner och vandring Vanliga frågor. En hängiven av New Hampshire och Maine vandring och backpacking, Philip är den 36: e personen att vandra alla 650 av vandringsleder i White Mountain Guide och är 98% av vägen genom en andra omgång. Philip är författare till Backpacking The White Mountain 4000 Footers, en gratis online guidebok av de bästa backpacking resor i Vita bergen i New Hampshire och Maine. Han bor i New Hampshire.

rekommenderade guideböcker och kartor:

  • Appalachian Mountain Club White Mountain Guide, 30: e upplagan.
  • AMC White Mountain National Forest Map Set
  • White Mountains Map: New Hampshire och Maine

Redaktörens anmärkning: hjälp till att stödja denna webbplats genom att göra ditt nästa köp av redskap via en av affiliate-länkarna ovan. Klicka på en länk, köp vad du behöver, och vissa säljare kan bidra med en liten del av inköpspriset för att stödja SectionHiker ’ s unsponsored and independent gear reviews, nybörjare Vanliga frågor och gratis vandringsguider.

mest populära sökningar

  • mt eisenhower crawford path vinter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.