Moder Teresas tal-resurser

Moder Teresas tal

av Moder Teresa 3 februari 1994

följande är Moder Teresas tal, som ges vid National Prayer Breakfast i Washington DC, 3 februari 1994. Dess spetsiga ord Mot abort levererades till en publik som inkluderade många framstående proabortionsfolk, inklusive President Clinton och Hillary.

vad du än gjorde mot en av de minsta, gjorde du mot mig

Moder Teresa från Calcutta:

på den sista dagen kommer Jesus att säga till dem på hans högra sida: ”Kom, gå in i riket. För jag var hungrig och du gav mig mat, jag var törstig och du gav mig att dricka, jag var sjuk och du besökte mig.”Då kommer Jesus att vända sig till dem på hans vänstra hand och säga: ”Gå bort från mig eftersom jag var hungrig och du gav mig inte mat, jag var törstig och du gav mig inte att dricka, jag var sjuk och du besökte mig inte.”Dessa kommer att fråga honom,” när såg vi dig hungrig, törstig eller sjuk och kom inte till din hjälp?”Och Jesus kommer att svara dem,” vad du försummat att göra mot en av dessa minsta av dessa, försummade du att göra mot mig!”

när vi har samlats här för att be tillsammans tror jag att det blir vackert om vi börjar med en bön som uttrycker mycket väl vad Jesus vill att vi ska göra minst. Franciskus av Assisi förstod mycket väl dessa ord Jesus och hans liv är mycket väl uttrycks av en bön. Och denna bön, som vi säger varje dag efter nattvarden, överraskar mig alltid väldigt mycket, för den är mycket passande för var och en av oss. Och jag undrar alltid om 800 år sedan när St.Francis bodde, hade de samma svårigheter som vi har idag. Jag tror att några av er redan har denna bön om fred-så vi kommer att be det tillsammans.

Låt oss tacka Gud för den möjlighet Han har gett oss idag att ha kommit hit för att be tillsammans. Vi har kommit hit särskilt för att be om fred, glädje och kärlek. Vi påminns om att Jesus kom för att ge de goda nyheterna till de fattiga. Han hade berättat för oss vad som är den goda nyheten när han sa: ”Min Frid lämnar jag med dig, Min frid ger jag dig.”Han kom inte för att ge världens fred som bara är att vi inte stör varandra. Han kom för att ge hjärtat frid som kommer från att älska-från att göra gott mot andra.

Och Gud älskade världen så mycket att han gav sin son-det var en givande. Gud gav sin son till Jungfru Maria, och vad gjorde hon med honom? Så snart Jesus kom in i Marias liv, gick hon genast i hast för att ge den goda nyheten. Och när hon kom in i sin kusins hus, Elizabeth, berättar Skriften att det ofödda barnet-barnet i Elizabeths livmoder-hoppade av glädje. Medan han fortfarande var i Marias livmoder-Jesus förde fred till Johannes Döparen som hoppade av glädje i Elizabeths livmoder.

och som om det inte räckte, som om det inte räckte att Gud Sonen skulle bli en av oss och ge fred och glädje medan han fortfarande var i Marias livmoder, dog Jesus också på korset för att visa den större kärleken. Han dog för dig och för mig, och för den spetälske och för den mannen som dör av hunger och den nakna personen som ligger på gatan, inte bara av Calcutta utan av Afrika och överallt. Våra systrar tjänar dessa fattiga människor i 105 länder över hela världen. Jesus insisterade på att vi älskar varandra som han älskar var och en av oss. Jesus gav sitt liv för att älska oss och han berättar för oss att vi också måste ge vad som krävs för att göra gott mot varandra. Och i evangeliet säger Jesus mycket tydligt: ”älska som jag har älskat dig.”

Jesus dog på korset eftersom det var det som krävdes för honom att göra gott mot oss-för att rädda oss från vår själviskhet i synd. Han gav upp allt för att göra Faderns vilja – för att visa oss att vi också måste vara villiga att ge upp allt för att göra Guds vilja-att älska varandra så som han älskar var och en av oss. Om vi inte är villiga att ge vad som krävs för att göra gott mot varandra, är synden fortfarande i oss. Det är därför vi också måste ge varandra tills det gör ont.

det räcker inte för oss att säga: ”Jag älskar Gud”, men jag måste också älska min nästa. St John säger att du är en lögnare om du säger att du älskar Gud och du inte älskar din nästa. Hur kan du älska Gud som du inte ser, om du inte älskar din nästa som du ser, som du rör vid och inte gör gott mot honom? Detta kräver att jag är villig att ge tills det gör ont. Annars finns det inte sann kärlek i mig och jag ger orättvisa, inte fred, till de omkring mig.

det skadade Jesus att älska oss. Vi har skapats i hans bild för större saker, att älska och att bli älskad. Vi måste ”sätta på Kristus” som Skriften säger oss. Och så, vi har skapats för att älska som han älskar oss. Jesus gör sig själv till den hungriga, den nakna, den hemlösa, den oönskade, och han säger: ”du gjorde det mot mig.”På den sista dagen kommer han att säga till dem till höger:” vad du än gjorde mot de minsta av dessa, gjorde du mot mig, och han kommer också att säga till dem till vänster: vad du än försummade att göra för de minsta av dessa, försummade du att göra det för mig.”

när han dog på korset sa Jesus: ”Jag törstar.”Jesus törstar efter vår kärlek,och detta är törst för alla, fattiga och rika. Vi törstar alla efter andras kärlek, att de går ut ur deras sätt att undvika att skada oss och göra gott mot oss. Detta är meningen med sann kärlek, att ge tills det gör ont.

jag kan aldrig glömma den erfarenhet jag hade när jag besökte ett hem där de behöll alla dessa gamla föräldrar till söner och döttrar som just hade satt dem i en institution och glömt dem-kanske. Jag såg att i det hemmet hade dessa gamla människor allt-god mat, bekväm plats, tv, allt, men alla tittade mot dörren. Och jag såg inte en enda med ett leende i ansiktet. Jag vände mig till syster och frågade: ”Varför ser dessa människor som har all tröst här, varför tittar de alla mot dörren? Varför ler de inte?”

jag är så van vid att se leenden på vårt folk, även de döende ler. Och syster sa: ”Så här är det nästan varje dag. De förväntar sig, de hoppas att en son eller dotter kommer att besöka dem. De är skadade för att de är glömda.”Och se, denna försummelse att älska ger andlig fattigdom. Kanske i vår egen familj har vi någon som känner sig ensam, som känner sig sjuk, som känner sig orolig. Är vi där? Är vi villiga att ge tills det gör ont för att vara med våra familjer, eller sätter vi våra egna intressen först? Det här är de frågor vi måste ställa oss själva, särskilt när vi börjar i familjens år. Vi måste komma ihåg att kärleken börjar hemma och vi måste också komma ihåg att ’mänsklighetens framtid passerar genom familjen.’

jag blev förvånad i Väst att se så många unga pojkar och flickor ges till droger. Och jag försökte ta reda på varför. Varför är det så, när de i väst har så många fler saker än de i öst? Och svaret var: ’för det finns ingen i familjen som tar emot dem. Våra barn är beroende av oss för allt – deras hälsa, deras näring, deras trygghet, deras lära känna och älska Gud. För allt detta ser de till oss med förtroende, hopp och förväntan. Men ofta är far och mor så upptagna att de inte har tid för sina barn, eller kanske är de inte ens gifta eller har gett upp sitt äktenskap. Så deras barn går på gatorna och engagerar sig i droger eller andra saker. Vi talar om kärlek till barnet, vilket är var kärlek och fred måste börja. Det här är de saker som bryter freden.

men jag anser att den största fredsförstöraren idag är abort, för det är ett krig mot barnet, ett direkt dödande av det oskyldiga barnet, mord av modern själv. Och om vi accepterar att en mamma kan döda även sitt eget barn, hur kan vi berätta för andra att inte döda varandra? Hur övertalar vi en kvinna att inte göra abort? Som alltid måste vi övertyga henne med kärlek och vi påminner oss om att kärlek betyder att vara villig att ge tills det gör ont. Jesus gav till och med sitt liv för att älska oss. Så, mamman som tänker på abort, bör hjälpas till att älska, det vill säga att fadern berättas att han inte behöver ta något ansvar alls för det barn han har fört in i världen. Fadern kommer sannolikt att sätta andra kvinnor i samma problem. Så abort leder bara till mer abort. Alla länder som accepterar abort lär inte sitt folk att älska, utan att använda våld för att få vad de vill ha. Det är därför den största förstöraren av kärlek och fred är abort.

många människor är mycket, mycket bekymrade över Indiens barn, med Afrikas barn där en hel del dör av hunger och så vidare. Många människor är också oroade över allt våld i detta stora land i USA. Dessa bekymmer är mycket bra. Men ofta är samma människor inte oroade över de miljoner som dödas av sina egna mödrars avsiktliga beslut. Och detta är vad som är den största fredsförstöraren idag-abort som leder människor till sådan blindhet.

och för detta vädjar jag i Indien och jag vädjar överallt-”Låt oss ta tillbaka barnet.”Barnet är Guds gåva till familjen. Varje barn skapas i Guds speciella bild och likhet för större saker-att älska och bli älskad. I detta år av familjen måste vi föra barnet tillbaka till centrum för vår vård och oro. Detta är det enda sättet att vår värld kan överleva eftersom våra barn är det enda hoppet för framtiden. När äldre människor kallas till Gud kan bara deras barn ta sina platser.

men vad säger Gud till oss? Han säger: ”Även om en mamma kunde glömma sitt barn, kommer jag inte att glömma dig. Jag har huggit dig i min handflata.”Vi är huggen i hans handflata; det ofödda barnet har huggits i Guds hand från befruktningen och kallas av Gud att älska och bli älskad, inte bara nu i detta liv utan för alltid. Gud kan aldrig glömma oss.

jag kommer att berätta något vackert. Vi bekämpar abort genom adoption – genom vård av modern och adoption för hennes barn. Vi har räddat tusentals liv. Vi har skickat ord till klinikerna, till sjukhusen och polisstationerna: ”Snälla förstör inte barnet; vi tar barnet.”Så vi har alltid någon att berätta för mödrarna i trubbel:” kom, vi tar hand om dig, vi kommer att få ett hem för ditt barn.”Och vi har en enorm efterfrågan från par som inte kan få ett barn-men jag ger aldrig ett barn till ett par som har gjort något för att inte få ett barn. Jesus sade: ”Den som tar emot ett barn i mitt namn, tar emot mig.”Genom att adoptera ett barn tar dessa par emot Jesus, men genom att avbryta ett barn vägrar ett par att ta emot Jesus.

döda inte barnet. Jag vill ha barnet. Snälla ge mig barnet. Jag är villig att acceptera alla barn som skulle avbrytas och att ge det barnet till ett gift par som kommer att älska barnet och bli älskad av barnet. Bara från vårt barnhem i Calcutta har vi räddat över 3000 barn från abort. Dessa barn har fört sådan kärlek och glädje till sina adopterande föräldrar och har vuxit upp så fulla av kärlek och glädje.

jag vet att par måste planera sin familj och för det finns det naturlig familjeplanering. Sättet att planera familjen är naturlig familjeplanering, inte preventivmedel. Genom att förstöra kraften att ge liv, genom preventivmedel, gör en man eller hustru något för sig själv. Detta vänder uppmärksamheten till sig själv och så förstör kärlekens gåvor i honom eller henne. I kärlek måste man och hustru rikta uppmärksamheten mot varandra som händer i naturlig familjeplanering, och inte till sig själv, som händer i preventivmedel. När den levande kärleken förstörs av preventivmedel följer abort mycket lätt.

jag vet också att det finns stora problem i världen – att många makar inte älskar varandra tillräckligt för att öva naturlig planering och sa: ”Ni människor som har praktiserat kyskhet, ni är de bästa människorna som lär oss naturlig familjeplanering eftersom det inte är något annat än självkontroll av kärlek till varandra.”Och vad den här stackars personen sa är väldigt sant. Dessa fattiga människor har kanske inget att äta, kanske har de inte ett hem att bo i, men de kan fortfarande vara fantastiska människor när de är andligt rika.

när jag hämtar en person från gatan, hungrig, ger jag honom en tallrik ris, en bit bröd. Men en person som är utestängd, som känner sig oönskad, oälskad, livrädd, den person som har kastats ut ur samhället-den andliga fattigdomen är mycket svårare att övervinna. Och abort, som ofta följer av preventivmedel, får ett folk att vara andligt fattigt, och det är den värsta fattigdomen och den svåraste att övervinna.

de som är materiellt fattiga kan vara mycket underbara människor. En kväll gick vi ut och vi plockade upp fyra personer från gatan. Och en av dem var i ett mycket hemskt skick. Jag sa till systrarna: ”du tar hand om de andra tre; Jag tar hand om den som ser värre ut.”Så jag gjorde för henne allt som min kärlek kan göra. Jag lade henne i sängen, och det var ett så vackert leende på hennes ansikte. Hon tog tag i min hand, eftersom hon bara sa ett ord: ”tack”-och hon dog.

jag kunde inte låta bli att undersöka mitt samvete inför henne. Och jag frågade: ”Vad skulle jag säga om jag var på hennes plats?”Och mitt svar var väldigt enkelt. Jag skulle ha försökt att dra lite uppmärksamhet åt mig själv. Jag skulle ha sagt:” Jag är hungrig, jag dör, Jag är kall, Jag har ont ” eller något. Men hon gav mig mycket mer-hon gav mig sin tacksamma kärlek. Och hon dog med ett leende i ansiktet. Sedan var det mannen vi plockade upp från avloppet, halvt ätit av maskar och efter att vi hade fört honom till hemmet sa han bara: ”jag har levt som ett djur på gatan, men jag kommer att dö som en ängel, älskad och omhändertagen.”Sedan, efter att vi hade tagit bort alla maskar från hans kropp, sa han med ett stort leende:” syster, Jag går hem till Gud ” – och han dog. Det var så underbart att se storheten hos den mannen som kunde tala så utan att skylla på någon, utan att jämföra någonting. Som en ängel – det här är storheten hos människor som är andligt rika även när de är materiellt fattiga.

vi är inte socialarbetare. Vi kan göra Socialt arbete i vissa människors ögon, men vi måste vara kontemplativa i hjärtat av världen. För vi måste föra Guds närvaro in i din familj, för familjen som ber tillsammans, stannar tillsammans. Det finns så mycket hat, så mycket elände, och vi med vår bön, med vårt offer, börjar hemma. Kärlek börjar hemma, och det är inte hur mycket vi gör, men hur mycket kärlek vi lägger i det vi gör.

om vi är kontemplativa i hjärtat av världen med alla dess problem, kan dessa problem aldrig avskräcka oss. Vi måste alltid komma ihåg vad Gud säger till oss i Skriften: ”även om en mamma kunde glömma barnet i hennes livmoder”-något omöjligt, men även om hon kunde glömma-”Jag kommer aldrig att glömma dig.”

och så här pratar jag med dig. Jag vill att du ska hitta de fattiga här, precis i ditt eget hem först. Och börja älska där. Var den goda nyheten till ditt eget folk först. Och ta reda på om dina grannar. Vet du vilka de är?

jag hade den mest extraordinära upplevelsen av kärlek till granne med en hinduisk familj. En gentleman kom till vårt hus och sa: ”Moder Teresa, det finns en familj som inte har ätit så länge. Gör något.”Så jag tog lite ris och åkte dit omedelbart. Och jag såg barnen-deras ögon lyser av hunger. Jag vet inte om du någonsin har sett hunger. Men jag har sett det väldigt ofta.

men det fanns de barnen som utstrålade glädje och delade glädjen och freden med sin mamma eftersom hon hade kärleken att ge tills det gör ont. Och du ser att det är här kärleken börjar – hemma i familjen.

så, som exemplet med denna familj visar, kommer Gud aldrig att glömma oss och det finns något du och jag alltid kan göra. Vi kan hålla glädjen att älska Jesus i våra hjärtan och dela den glädjen med allt vi kommer i kontakt med. Låt oss göra det en punkt-att inget barn kommer att vara oönskade, oälskad, uncared för, eller dödas och kastas bort. Och ge tills det gör ont-med ett leende.

eftersom jag pratar så mycket om att ge med ett leende, frågade en gång en professor från USA mig: ”är du gift?”Och jag sa: ”Ja, och jag tycker att det ibland är mycket svårt att le mot min make, Jesus, för att han kan vara mycket krävande-ibland.”Det här är verkligen något sant. Och det är här kärleken kommer in-när den är krävande, och ändå kan vi ge den med glädje.

en av de mest krävande sakerna för mig är att resa överallt-och med publicitet. Jag har sagt till Jesus att om jag inte går till himlen för något annat, kommer jag att gå till himlen för alla resor med all publicitet, för det har renat mig och offrat mig och gjort mig verkligen redo att gå till himlen.

om vi kommer ihåg att Gud älskar oss, och att vi kan älska andra som han älskar oss, kan Amerika bli ett tecken på fred för världen. Härifrån måste ett tecken på vård för de svagaste av de svaga-det ofödda barnet-gå ut till världen. Om du blir ett brinnande ljus av rättvisa och fred i världen, så kommer du verkligen att vara sant mot vad grundarna av detta land stod för. Gud välsigne dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.