Mors dag sorg: livet utan mors kärlek

de flesta föräldrar med små barn har någon form av en nattrutin. Mitt eget hushåll är långt ifrån regementerat, men vi arbetar vanligtvis inom samma allmänna ram. Varje natt finns det vanligtvis någon form av avveckling aktivitet som böcker eller en lugn TV-show innan jag shuffle mina två döttrar iväg för att sova. Utan att misslyckas, jag måste gå fram och tillbaka mellan flickans sängar ger dem vardera en totalsumma på två godnatt kyssar och när jag lämnar rummet Ginny säger alltid, ”Mamma? Kan du kolla på oss och skicka pappa upp?”

den andra natten kände jag mig sentimental, så istället för att korralla dem i sina egna sängar låg jag ner med dem i mina. När jag låg i mitten med en liten flicka på varje sida, de lindade armarna om mig och snugglade sina varma kroppar så nära som möjligt. Snart sköljde en lugn över mig när deras andning blev en rytmisk spinn, och i en av de inte riktigt vakna men inte riktigt sovande ögonblicken drev mitt sinne tillbaka 25 år till ett svagt sovrum i mitt barndomshem. IMG_8749 bw

min far reste ofta och det fanns några decennier där min mamma hade en handfull små barn att lägga sig i sängen på egen hand. Det var inte ovanligt att hon dödade två fåglar med en sten genom att lägga sig med två barn i samma säng. Det är en scen som jag kan föreställa mig tydligt. Det finns en skiva av hallljus som kikar in i ett mörkt sovrum med vita väggar och blå matta. Jag ser mig, min bror och min mamma i en queen size-säng som lulled för att sova av den omgivande nattmusiken hos en boxfläkt. Jag kan föreställa bågen av min mors arm runt mig när hon somnade och jag prattled på om mina 7-åriga tankar. Då och då skulle jag plötsligt fråga, ” lyssnar du fortfarande? och hon skulle låtsas att hon hade varit vaken hela tiden trots att jag visste att det inte var sant.

några nätter när hon hade något att göra, som att förbereda sin förskollektion för nästa dag eller vika tvätt, satt hon ute i hallen istället. Hennes närvaro i den starkt upplysta korridoren fick mig att känna mig lugn och säker att veta att jag knappt skulle behöva skrika om jag behövde henne.

hon bortskämde oss på det här sättet, vilket jag antar är varför jag fruktade att spendera nätter borta från henne tills långt senare än mina kamrater. Jag misslyckades sleepover försök efter sleepover försök, ögonblicket av ånger bosatte sig i rätt runt den tid någon annans mamma kom att stoppa mig. En klump skulle bildas i halsen när jag insåg hur långt hemifrån jag var. Ingen mängd vård från hushållets förälder kunde fylla gropen i magen; jag ville ha min mamma och det fanns ingen lämplig ersättning.

när du är lycklig nog att ha en kärleksfull och vårdande mamma, slutar du aldrig längta efter hennes typ av kärlek. Hon är den enda som kan få dig att känna det. Efter att hon har gått dig meningslöshet söka för att fylla hennes tomrum, men du försöker lösa en gåta utan svar.

jag var en självständig vuxen i många år innan min mamma dog. Jag behövde henne inte längre, men säkerheten att veta att hon levde i världen gjorde det verkligen möjligt för mig att sova bättre på natten. När hon dog var det som en meteor hit; Min grund skakade, jag förlorade de saker som var henne, och jag var kvar med en enorm un-fillable Krater.

moderlig kärlek är en historia som inte har något slut. Så länge det finns bra mödrar kommer det alltid att finnas barn som längtar efter sin unika typ av ömhet. Jag kommer aldrig mer att vara på den mottagande änden av min mors moderliga kärlek, men jag är nu källan till mina döttrar. Jag försöker fylla sin lilla värld med ömhet och omsorg men ibland gör det mig ledsen att veta att de en dag kommer att veta hur det är att längta efter mig. Men som drottning Elizabeth en gång sa, ”sorg är det pris vi betalar för kärlek”, och uppriktigt sagt – kärlek är värt det.

Mors dag kan vara en ganska smärtsam dag för dem som sörjer sin mors död eller frånvaro. Mors dag sorg kan ta upp känslor av längtan, längtan, sorg, ensamhet, depression, ilska, bitterhet, alienation, och förtvivlan. För många handlar dagen bara om att komma igenom. Självklart finns det ingen ersättning för din mamma Denna mors dag, men det finns konstruktiva sätt att hantera dagen som kan få dig att känna dig närmare hennes minne och människorna i ditt liv. Om du väljer att ignorera dagen helt och hållet, vi stöder dig; bara försöka hålla sig borta från metoder som skulle klassificeras som ’negativ coping’. Kolla också in vårt senaste inlägg på mors dag sorg.

om du bestämmer dig för att ligga lågt:

Stäng av TV: n: Mors dag tema reklam och programmering sträcker sig från något agiterande till raseri inducerande för dem sörjande förlusten av sin mor. Du skulle förmodligen inte gilla mig om du visste de hemska sakerna jag skriker på min TV när det dumt sänds Mors dag reklamfilmer, bara hemskt.

hoppa över mors dagbrunch: om du är benägen att bitterhet på mors dag kan det vara bäst att undvika platser som brunch eller köpcentret, där Mors dagsaktiviteter traditionellt äger rum.

planera en konstruktiv och tidskrävande aktivitet: Mors dag undvikande är den perfekta ursäkten för att få din vår trädgårdsarbete gjort, laga mat för den kommande veckan, eller städa ut din garderob. Ta på dig hörlurarna, börja arbeta och innan du vet ordet av är dagen nästan över.

planera en egenvårdsdag: Välj några aktiviteter från vår lista över 64 Självvårdsideer för Grievers

om du vill fokusera på dina nära och kära:

spendera tid med de andra fantastiska kvinnorna i ditt liv: varför inte ta dagen för att fira kvinnor i allmänhet? Många av de saker vi firar på mors dag är i beröm av egenskaper, kvaliteter, roller, och ansvar som många av kvinnorna i ditt liv sannolikt besitter.

lär dina barn något som din mamma lärde dig: Denna mors dagsaktivitet når över tre generationer och ger dig det perfekta tillfället att ta med din mamma i ditt förhållande till dina barn. Det ger naturliga möjligheter att prata om din mamma med dina barn och hjälper dig att känna dig nära hennes minne.

fokusera på din fru / syster / moderliga vänner (för de moderlösa killarna): Gör denna mors dag speciell för en annan kvinna i ditt liv.

fokusera på dina barn: sanningsenligt är den enda anledningen till att jag verkligen deltar i mors dag för mina barn. Jag vill inte att de alltid ska associera denna dag med mig bittert moping runt. Det betyder inte att jag inte berättar för dem Mors dag gör mig ledsen, jag är väldigt öppen om detta. Men jag låter dem också veta glädjen som deras mamma ger och jag behöver inte ens förfalska det när jag gush över vad som helst som de har gjort för mig.

säg tack till din pappa eller en annan förebild i ditt liv: Mors dag handlar om att visa uppskattning för dem som har offrat för oss och format oss. Så din mamma är inte här, varför inte ta tillfället i akt att tacka andra som har guidat dig. I en familj tar fadern eller det äldsta syskonet ofta moderliga roller och ansvar efter att mamman dör. Du kanske aldrig har tänkt att tacka den här personen för deras vilja att gå in i mycket stora skor, låt Mors dag vara din anledning att tala upp.

skicka ett kort till en annan mamma: finns det andra mödrar som du beundrar? En vän, moster, svärson eller granne? Skicka dem ett Mors dagskort och låt dem veta att du tycker att de gör ett bra jobb.

Band tillsammans med de som sörjer din mamma: Misery loves company och, ännu bättre, kanske kommer du att ha kul och dela meningsfulla minnen.

hitta tacksamhet: under de senaste åren Mors dag post jag utmanade våra läsare att hitta enkla saker att vara tacksam för. Detta är alltid en bra övning när du känner dig låg, så titta runt och erkänna det som är bra.

om du vill spendera tid med din mammas minne:

tillbringa tid på en plats där du känner dig nära din mors minne: Det kan vara var som helst – i kyrkan, hennes grav, havet – det spelar ingen roll.

spendera tid på att titta på foton eller föremål från din mamma: de flesta av oss har en ’mamma låda’ av sorter där vi håller gamla kort, brev, foton och andra föremål. Spendera lite tid reminiscing och gå igenom dessa saker.

har en ’mamma’ film marathon: jag skulle titta på gamla musikaler och Tammy och Bachelor filmer. Vilka var din mors favoritfilmer? Vilka filmer såg ni tillsammans? Hyr två eller tre filmer, få lite snacks och bjud in någon att titta med dig.

Skriv ett brev till din mamma och uppdatera henne om allt som har hänt sedan hennes död: självklart kommer du inte att kunna skicka detta brev, men ibland kan det vara terapeutiskt att skriva till avlidna nära och kära och hjälpa till att fortsätta ditt band med dem.

gör något som skulle ha gjort din mamma leende: rida en berg-och dalbana, äta en Glass fruktglass, volontär din tid, eller läsa en bok. Vad du än gör, låt dig njuta av det precis som din mamma skulle ha.

okej folk, bara några dagar till Till mors dag; vi är här för dig nu, då och förhoppningsvis för alltid. Glöm inte att hålla kontakten genom att prenumerera För att få inlägg direkt till din e-postbrevlåda.

om du är orolig för att göra det genom mors dag i år, kolla in vår gratis självstyrda e-kurs om hantering av sorg på helgdagar och speciella dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.