Muskelmognadens roll på fysiskt utseende

det finns ett intressant fenomen som har utvecklats i över ett decennium. Det är inte något som skulle märkas för den genomsnittliga befolkningen och jag har inte heller stött på många fitnessproffs som har observerat det heller. Men inom den naturliga bodybuilding samhället har det blivit rikligt uppenbart att fler av dagens toppnivå konkurrenter är—brist på en bättre beskrivning—äldre.

Bodybuilding har länge ansetts vara en ung mans sport ännu…

vi har sett en ökande andel vinnare och toppkonkurrenter vara män i slutet av trettiotalet, fyrtiotalet och till och med femtiotalet

de vetenskapliga förklaringarna till denna trend bör ge hopp för praktikanter och kroppsbyggare som tror att deras bästa dagar ligger bakom dem såväl som yngre kroppsbyggare som är frustrerade av deras oförmåga att uppnå ett ”hårdare” utseende.

låt mig först klargöra att den enda anledningen till att jag tror att vi ser denna trend mer bland naturliga kroppsbyggare jämfört med förbättrade kroppsbyggare har att göra med bedömningskriterierna och föredraget ”utseende” av idrottarna. Medan freakish muskelmassa reglerar den poserande dais i organisationer som inte testar för PED; naturliga organisationer lägger större vikt vid konkurrenternas nivå av leanness och konditionering (muskelhårdhet) i förhållande till deras muskelmassa.

Muskelmognad kan göra en stor skillnad

jag minns att jag började min bodybuilding karriär som ung tjugotvå år gammal och noterade hur de flesta av de konkurrenter som placerade framför mig, men relativt sett inte var mer muskulösa eller smalare, var nästan alltid äldre. Min observation bekräftades ofta när jag skulle prata med domarna efteråt och fick veta att även om jag hade en bra ram, symmetri och en övergripande tilltalande kroppsbyggnad behöver jag bara mer tid för min kropp att mogna och uppnå det hårdare, korniga utseendet på mina äldre motsvarigheter.

onödigt att säga att det är en mycket frustrerande bit av kritik för att ta emot när du vill vara din bästa nu och gör vad du kan för att lägga till mer muskler och förlora mer kroppsfett. Ändå analysen av mitt ”problem” var spot.

för varje år som gick märkte jag att mina muskler tog ett annat utseende. De var hårdare, fylligare och till synes tätare trots att min tävlingsvikt och kroppsfettprocent var relativt oförändrad. Medan vissa av dessa förändringar kan hänföras till tillägget av ny muskelvävnad och smartare dietingpraxis kan jag säga med fullständig övertygelse om att under vissa perioder var de enda vinsterna jag gjorde i ålder.

vad Köttkropp kan berätta om åldrande Muskler

flera djurstudier stöder denna observation, vilket ger insikt i hur åldersfaktorer i det härdade utseendet på
muskler. Studierna, som undersökte egenskaperna hos slaktkroppar av nötkött som slaktats i olika åldrar, avslöjade att de mest ungdomliga slaktkropparna var mer ömma än de från de mest mogna slaktkropparna . (1, 2)

en studie från 2006 bekräftade inte bara den grovare strukturen hos mogna nötkreaturskroppar utan visade också att mogna nötkreatur har mindre intramuskulärt fett jämfört med yngre och mellanliggande nötkreatur (3). Hos människor minskar emellertid intramuskulärt fett inte naturligt med åldern, men det kan sänkas eller hållas i schack genom träning eftersom det (som glykogen) är en primär energikälla för arbetande muskler…

”Läs resten av den här artikeln i den nya mars 2015-frågan!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.