Monito del Monte

Image-1469805156.jpeg

de monito del monte (Spaans voor “kleine bergaap”) of colocolo opossum, Dromiciops gliroides, ook wel chumaihuén genoemd in Mapudungun, is een verkleinwoord buideldier dat alleen voorkomt in Zuidwest-Zuid-Amerika (Chili en Argentinië). Het is de enige nog bestaande soort in de oude orde Microbiotheria, en de enige nieuwe wereld vertegenwoordiger van de superorde Australidelphia (alle andere nieuwe wereld buideldieren zijn lid van Ameridelphia). De soort is nacht-en boombewoner, en leeft in struikgewas van Zuid-Amerikaanse bergbamboebossen in de valdivische gematigde regenwouden van de zuidelijke Andes, geholpen door zijn gedeeltelijk prehensile staart. Het eet voornamelijk insecten en andere kleine ongewervelde dieren, aangevuld met fruit.

taxonomie en etymologie

de monito del monte is het enige nog bestaande lid van de orde Microbiotheria. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1894 door Oldfield Thomas. De geslachtsnaam Dromiciops is gebaseerd op de gelijkenis van de monito del monte met de oostelijke pygmee buidelrat (Cercartetus nanus), waarvan een Synoniemen Dromicia nana is. De soortaanduiding gliroides is een combinatie van het Latijnse gliris (“Zevenslaper”) en het Griekse oides (“vergelijkbaar met”). De naam australis in een synoniem (D. australis) verwijst naar de Zuidelijke verspreiding van het dier.In 1943 identificeerde de Amerikaanse zoöloog Wilfred Hudson Osgood twee ondersoorten van de monito del monte.:

  • (rottend staal online, 13-11-2004): De soort komt voor in het valdivische gematigde regenwoud in Zuid-centraal Chili.Gliroides Thomas, 1894: de soort komt voor op het noordoostelijke eiland Chiloé.Fylogenie en biogeografie

    het vermoeden bestaat dat Zuid-Amerikaanse buideldieren voorouderlijk zijn met die van Australië, wat overeenkomt met het feit dat de twee continenten verbonden waren via Antarctica in het vroege Cenozoïcum. Australië ‘ s vroegst bekende buideldier is Djarthia, een primitief muis-achtig dier dat leefde in het vroege Eoceen ongeveer 55 miljoen jaar geleden (mya). Djarthia was geïdentificeerd als de vroegst bekende australidelphian, en dit onderzoek suggereerde dat de monito del monte de laatste van een clade was die Djarthia omvatte. Deze relatie suggereert dat de voorouders van de monito del monte Zuid-Amerika zouden kunnen hebben bereikt door terugtrek uit Australië. De tijd van divergentie tussen de monito del monte en de Australische buideldieren werd geschat op 46 mya. Echter, in 2010, analyse van retrotransposon insertie sites in het nucleaire DNA van een verscheidenheid van buideldieren, terwijl bevestiging van de plaatsing van de monito del monte in Australidelphia, toonde aan dat zijn afstamming is de meest basale van die superorde. De studie bevestigde ook dat de meest basale van alle buideldieren de andere twee Zuid-Amerikaanse geslachten zijn (Didelphimorphia en Paucituberculata, met de eerste waarschijnlijk vertakking). Deze conclusie geeft aan dat Australidelphia ontstond in Zuid-Amerika (samen met de voorouders van alle andere levende buideldieren), en waarschijnlijk Australië bereikte in een enkele dispersie gebeurtenis na microbiotheria afgesplitst. Fossielen van een andere Eoceen australidelphian, de microbiotherian Woodburnodon casei, zijn beschreven op het Antarctisch Schiereiland, en fossielen van een verwante vroege Eoceen woodburnodontide zijn gevonden in Patagonië.Monitoros del monte leeft in de dichte, vochtige bossen van Hoogland Chili en Argentinië, voornamelijk in bomen, waar ze bolnesten bouwen van waterbestendige colihue bladeren. Deze bladeren worden vervolgens bekleed met mos of gras, en geplaatst in goed beschermde gebieden van de boom, zoals kreupelhout, boomholten, of gevallen hout. De nesten zijn soms bedekt met grijs mos als een vorm van camouflage. Deze nesten bieden de monito del monte enige bescherming tegen de kou, zowel wanneer hij actief is als wanneer hij overwintert.

    Morfologie

    Monitoros del monte zijn kleine buideldieren die op muizen lijken. Dromiciops heeft dezelfde tandformule als Didelphids: 5.1.3.44.1.3.4, in totaal 50 tanden. Hun grootte varieert van 16-42 g (0,56–1,48 oz). Ze hebben een korte en dichte vacht die voornamelijk bruin-grijs is met witte vlekken op hun schouders en rug, en hun onderkant is meer van een crème of lichtgrijze kleur. Monitoros del monte hebben ook duidelijke zwarte ringen rond hun ogen. Hun kleine harige oren zijn goed afgerond en hun rostrums zijn kort. De lengte van het hoofd tot het lichaam is ongeveer 8-13 cm (3.1-5. 1 in), en hun staartlengte is tussen 9 en 13 cm (3,5 en 5.1 in). Hun staarten zijn wat voorbarig en meestal behaard met uitzondering van 25-30 mm (0,98–1,18 in) van de onderzijde. De naakte onderkant van hun staarten kan bijdragen aan toenemende wrijving wanneer het zoogdier op een boom. De basis van hun staarten fungeert ook als vetopslagorgaan dat ze gebruiken tijdens de winterslaap. In een week kan monitoros del monte genoeg vet opslaan om hun lichaamsgrootte te verdubbelen.Seksueel dimorfisme

    aan het eind van de zomer is de vrouwelijke Monitoros del monte meestal groter en zwaarder dan de mannelijke. De staarten van de geslachten variëren in grootte gedurende deze tijd; vrouwtjes hebben een dikkere staart, waar ze vet opslaan; het verschil suggereert dat vrouwtjes meer energie nodig hebben dan mannetjes tijdens de winterslaap. Het seksuele dimorfisme wordt alleen gezien in deze tijd en niet het hele jaar door.

    reproductie

    Monitoros del monte hebben een monogaam paringssysteem. De vrouwtjes hebben een goed gevormd, bont gevoerd buideldier dat vier mammae bevat. Ze planten zich normaal één keer per jaar voort in het voorjaar en kunnen een nestgrootte hebben die varieert van één tot vijf. Ze kunnen maximaal vier Nakomelingen voeden, dus als er vijf jongen zijn, zal er één niet overleven. Wanneer de jongen volwassen genoeg zijn om de buidel te verlaten, ongeveer 5 maanden, worden ze verpleegd in een onderscheidend nest. Ze worden dan op de rug van de moeder gedragen. De jongen blijven in contact met de moeder na het spenen. Mannetjes en vrouwtjes beide bereiken geslachtsrijp na 2 jaar.

    gewoonten

    de Monito del monte is aangepast aan het leven van bomen; zijn staart en poten zijn voorgevoelig. Het is grotendeels nachtdieren en, afhankelijk van de omgevings-en inwendige temperatuur, en van de beschikbaarheid van voedsel, brengt het een groot deel van de dag door in een staat van verdoving. Dit gedrag maakt het mogelijk om perioden van extreme weersomstandigheden en voedseltekorten te overleven, waardoor energie wordt bespaard in plaats van te foerageren zonder effect.

    het dier bedekt zijn nest met mos om het te verbergen, te isoleren en te beschermen tegen slecht weer.

    dieet

    Monitoros del monte zijn voornamelijk insectivoren. Ze eten insecten en andere ongewervelde dieren die ze vinden op de takken van bomen en scheuren in schors, maar in de zomer eten ze grote hoeveelheden fruit, vooral maretakvruchten.Een studie uitgevoerd in de gematigde bossen van Zuid-Argentinië toonde een mutualistische zaadverspreidingsrelatie aan tussen D. gliroides en Tristerix corymbosus, ook bekend als de loranthacous maretak. De monito del monte is het enige verspreidingsmiddel voor deze plant, en zonder deze zou de plant waarschijnlijk uitsterven. De monito del monte eet de vrucht van T. corymbosus, en kieming vindt plaats in de darm. Wetenschappers speculeren dat de co-evolutie van deze twee soorten 60-70 miljoen jaar geleden begonnen kan zijn.

    instandhouding

    de laatste jaren is het aantal Dromiciops afgenomen en is de soort nu geclassificeerd als “bijna bedreigd”. Veel factoren dragen bij aan de daling:

    • zijn toch al beperkte habitat wordt voortdurend geconfronteerd met ontbossing en fragmentatie;
    • de introductie van de tamme kat, Felis catus, is gecorreleerd met de afname van het aantal Dromiciops
    • het schepsel wordt door de inboorlingen beschouwd als pech – huizen zijn afgebrand nadat monitoros del monte erin werd gezien;
    • andere mensen geloven dat dit buideldier giftig is of ziekte veroorzaakt, maar in werkelijkheid hebben ze geen negatieve invloed op de mens.

    het monito del monte is niet het enige organisme dat zal worden aangetast als het bedreigd wordt. Dromiciops illustreren parasiet-gastheer specificiteit met de teek, Ixodes neuquenensis. Deze teek is alleen te vinden op de monito del monte, dus hij hangt af van het overleven van dit bijna bedreigde zoogdier. T. corymbosus is ook afhankelijk van het overleven van deze soort, want zonder de zaadverspreiding van monito del monte zou hij zich niet kunnen voortplanten.Er wordt op dit moment weinig aandacht besteed aan de instandhouding, maar er worden op het eiland Chiloé ecologische studies uitgevoerd die toekomstige inspanningen op het gebied van de instandhouding kunnen helpen. Dromiciops is gevonden in het Los Ruiles National Reserve en de Valdivian Coastal Reserve, die beschermd zijn in Chili.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.