Pastorer & Burnout: en personlig reflektion / utbytet / en blogg av Ed Stetzer

”och om du inte gillar det, det finns dörren!”

de ord som talades från predikstolen ur en ministeriets kollegas mun introducerade mig till pastoral utbrändhet. Efter att ha levererat den doozy av en predikan, han försvann bakom plattformen och bröt ner snyftande.

en månad bort från ministeriet och ett år som återuppbyggde andlig, emotionell och fysisk styrka ledde till årtionden av effektiv tjänst.

men det var nästan över innan det började. Min vän mötte utbrändhet. De flesta av oss kommer också.

jag har känt värmen av utbrändhet i min egen erfarenhet (31 år av pastoral tjänst i tre kyrkor). Telltale tecken för mig inkluderar:

  • undvik människor (jag är en entusiastisk extrovert). När jag har över begått eller känner bogserbåten av trötthet, detta är en säker indikator på problem. Jag tittar på min kalender och stönar. Jag tänker på ursäkter för att avbryta möten (eller ännu bättre, inte ställa in dem i första hand). Isolering kan döda.
  • förhalning. I min kyrka sammanhang predikar jag serie meddelanden under hela året. Vanligtvis ligger jag före kurvan genom att schemalägga studier på torsdag morgon och hela dagen fredag. Men när jag är trött, jag befinner mig börjar sent och driver deadlines. Det resulterar i dåligt förberedda predikningar, mer stress och skuld. Fördröjning stjäl fruktbarhet.
  • otålighet. De små förseningarna och irritationerna i livet (helgande upplevelser vanligtvis) resulterar i ilska snarare än humor. En volontär blåser ett uppdrag, en anställd ifrågasätter ett beslut, en familjemedlem besviker och jag är redo att blåsa. Ilska ger inte rättfärdighet.
  • frestelsen. Satan känner mig väl (jag har gett honom massor av ammunition genom åren) och han verkar ha en kuslig talang för att höja frestelsen när jag kämpar med bitterhet eller förbittring. Privat misslyckande förstör effektivt ministerium.

utbrändhet påverkar de av oss som tjänar andra i ministeriet, akademiker eller välgörenhetsarbete. Vi älskar det vi gör. Vi älskar dem vi tjänar. Vi svarar på en hög kallelse. Vi är utbildade, erfarna och ofta väl resurser.

så, varför förlorar vi strider med utbrändhet?

utbrändhet är inte ny. Aposteln Paulus skrev om att vara ” så fullständigt belastad bortom vår styrka att vi förtvivlade av livet självt.”Han fortsatte med att klaga på” dagliga trycket på mig av min oro för kyrkorna ” (2 Kor. 1:8, 11:28). Augustine kämpade med förtvivlan och kallade det synd. Luther var känd för sin melankoli. Och Charles Spurgeon skrev medvetet om ” ministerns svimning passar.”

i vår egen tid pekar självmord av framstående pastorer på verkligheten av känslomässigt tryck för dem som tjänar. Och hur många till synes effektiva pastorer har misslyckats av ministeriet eftersom de svarade på trycket från ministeriet på ohälsosamma, till och med destruktiva sätt?

jag har två gånger mött utbrändhet. Som ny pastor hade jag investerat i ett ungt par som arbetade med vårt studentdepartement. Jag hade dem till vårt hem, hjälpte dem ekonomiskt och gav dem synlighet inom kyrkan. En söndagskväll gick jag tillbaka till kontoret och hittade en anteckning gled under dörren. De slutade och tog några elever med sig. De var tydliga att jag inte hade gjort tillräckligt för studentdepartementet.

jag satt vid mitt skrivbord som vågor av ilska rullade och visioner av hämnd dansade i mitt huvud—inte mycket andlig, men mycket verklig. Jag hade arbetat hårt i två år i denna turn-around kyrka inställning. Vi hade vuxit. Vad skulle hända nu? Vad skulle folk säga?

jag stod inför ett beslut där som skulle definiera min framtida tjänst: skulle jag lita på andra att hjälpa till att växa kyrkan, eller hålla nära någon tjänst i rädsla för svek? Jag valde att uthärda eventuell skada snarare än att sluta växa som pastor och ledare. Och vi växte långsamt.

andra gången var sommaren efter att vi avslutat vår första byggnad-ett mångsidigt gym/fristad. Vi firade färdigställandet av vår nya byggnad precis i tid för den stora lågkonjunkturen 2008-2009. Mina förväntningar på en ny säsong av välmående ministeriet sprang in i verkligheten av snäva finanser (jag var tvungen att vänta på lön en gång eller två) och personalomsättning. Vi hade en ny byggnad med nästan inga möbler (vi var tvungna att hyra metallfällbara stolar för att hålla tjänster) och ett gym utan utrustning.

det var då samtalet kom in från vår bank.

under två år hade vi räknat med frisläppandet av en konstruktionsprestationsobligation relaterad till våtmarker. Tiotusentals dollar som vi hade öronmärkt möbler, basket hoops, och volleyboll utrustning. Nu fick jag veta att länet ville hålla pengarna i ytterligare ett år.

jag hängde upp telefonen, tittade runt och tog ut papper för att skriva min avgång—den enda gången jag någonsin har gjort det. Jag blev slagen.

jag har inte en silverkula för ministry burn out; det finns inte en. Men jag har lärt mig några strategier som har hjälpt mig att hålla mig positiv i ministeriet i 31 år.

  • Var uppmärksam på ditt andliga liv. Detta verkar dumt att säga till ministrar, men verkligheten är att vi hanterar HERRENS saker så obevekligt att vi kan försumma vår egen andliga vård. Kommer du ihåg Paulus utmaning till de efesiska äldste? ”Akta er själva ”(Apg 20: 28). Eller råd för unga pastor Timoteus: ”håll ett vakande öga på dig själv ”( 1 Tim. 4:16).
  • Håll dig aktiv. Jag går till gymmet varje vecka. Jag tror att en promenad med Herren och promenader kan vara de två viktigaste elementen i min livslängd i ministeriet.
  • var ärlig. Du måste berätta för någon sanningen-ful eller vacker även om det är. Jag varnar varje ny hyra som jag kommer att hantera i verkligheten av ministeriet, att jag kommer att berätta sanningen för dem. Det är upp till dem att hantera det.
  • förfölja vänner. Var avsiktlig. Sitt inte ensam och sulk (jag har gjort det. Det tenderar inte att växa). Hitta någon annan minister du tycker om och spendera tid med dem.
  • tempo själv. Ta en vanlig ledig dag varje vecka. När du känner ovanlig otålighet eller irritation, Schemalägg driftstopp. Detta är långtidsvård. Vi är inte automater; vi är människor som behöver vila och återskapande.
  • växa. Konferenser som GC2-toppmötet den 6 December är avgörande för vår andliga hälsa. Vi lär oss, ansluta, och växa på denna typ av händelser.

jag har inte alla svar på utbrändhet. Jag brottas med samma tryck som du gör. Vad jag har är ett åtagande att avsluta bra. Och jag ska betala priset för att göra det, genom Guds nåd.

”och om du gillar det hoppas jag att vi ses vid dörren” till GC2-toppmötet den 6 December.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.