Monito del Monte

Image-1469805156.jpeg

monito del monte (po hiszpańsku „mała górska małpa”) lub OPOS colocolo, Dromiciops gliroides, zwany także chumaihuén w Mapudungun, jest zdrobniałym torbaczem pochodzącym tylko z południowo-zachodniej Ameryki Południowej (Chile I Argentyna). Jest jedynym zachowanym gatunkiem w starożytnym porządku Microbiotheria i jedynym przedstawicielem nowego świata Nadrząd Australidelphia (wszystkie inne torbacze nowego świata są członkami Ameridelphia). Gatunek jest nocny i nadrzewny, żyje w zaroślach południowoamerykańskiego bambusa górskiego w umiarkowanych lasach deszczowych południowych Andów, wspomagany przez częściowo przedwierzchołkowy ogon. Zjada głównie owady i inne drobne bezkręgowce, uzupełnione owocami.

Taksonomia i etymologia

Po raz pierwszy został opisany przez angielskiego zoologa Oldfielda Thomasa w 1894 roku. Nazwa rodzajowa Dromiciops opiera się na podobieństwie monito del monte do oposa pigmejskiego wschodniego (Cercartetus nanus), którego jednym z synonimów jest Dromicia nana. Specyficzna nazwa gliroides jest połączeniem łacińskiego gliris („dormouse”) i greckiego oides („podobny do”). Nazwa australis w synonimie (D. australis) odnosi się do południowego rozmieszczenia zwierzęcia.

w 1943 roku amerykański zoolog Wilfred Hudson Osgood zidentyfikował dwa podgatunki monito del monte:

  • D. A. australis F. Philippi, 1893: Występuje w umiarkowanym lesie deszczowym Valdivian w południowo-centralnym Chile.
  • D. A. gliroides Thomas, 1894: występuje na północno-wschodniej wyspie Chiloé.

filogeneza i biogeografia

Południowoamerykańskie torbacze od dawna są podejrzewane o przodków do tych z Australii, zgodnie z faktem, że dwa kontynenty były połączone przez Antarktydę we wczesnym kenozoiku. Najwcześniejszym znanym torbaczem w Australii jest Djarthia, prymitywne zwierzę podobne do myszy, które żyło we wczesnym eocenie około 55 milionów lat temu (mya). Djarthia została zidentyfikowana jako Najwcześniejsza znana Australijka, a badania te sugerowały, że monito del monte był ostatnim z kladu obejmującego Djarthię. Pokrewieństwo to sugeruje, że przodkowie „monito del monte” mogli dotrzeć do Ameryki Południowej poprzez migrację powrotną z Australii. Czas rozbieżności między monito del monte a australijskimi torbaczami oszacowano na 46 mln lat. Jednak w 2010 roku analiza miejsc wstawiania retrotranspozonu do jądrowego DNA różnych torbaczy, potwierdzając umieszczenie monito del monte w Australidelphia, wykazała, że jego linia jest najbardziej bazalna z tego nadrządu. Badania potwierdziły również, że najbardziej bazalne ze wszystkich rzędów torbaczy są pozostałe dwie Południowoamerykańskie linie (Didelphimorphia i Paucituberculata, z których pierwsza prawdopodobnie rozgałęzia się jako pierwsza). Wniosek ten wskazuje, że Australidelphia powstała w Ameryce Południowej (wraz z przodkami wszystkich innych żywych torbaczy) i prawdopodobnie dotarła do Australii w pojedynczym przypadku rozproszenia po oddzieleniu Mikrobioterii. Skamieniałości innego australijskiego eocenu, Microbiotherian Woodburnodon casei, zostały opisane z Półwyspu Antarktycznego, a skamieniałości pokrewnego wczesnego eocenu woodburnodontida znaleziono w Patagonii.

siedlisko

Monitos del monte żyją w gęstych, wilgotnych lasach wyżynnych Chile i Argentyny, głównie na drzewach, gdzie budują kuliste gniazda z wodoodpornych liści colihue. Liście te są następnie wyłożone mchem lub trawą i umieszczone w dobrze chronionych obszarach drzewa, takich jak podszycie, wnęki drzew lub opadłe Drewno. Gniazda są czasami pokryte szarym mchem jako formą kamuflażu. Gniazda te zapewniają monito del monte pewną ochronę przed zimnem, zarówno podczas aktywności, jak i podczas hibernacji.

Morfologia

Monitos del monte to małe torbacze wyglądające jak myszy. Dromiciops mają taki sam wzór uzębienia jak Didelfidy: 5.1.3.44.1.3.4, łącznie 50 zębów. Ich rozmiar waha się od 16-42 g (0,56–1,48 uncji). Mają krótkie i gęste futro, które jest głównie brązowo-szare z Plamami białymi na ramionach i plecach, a ich spód jest bardziej kremowy lub jasnoszary. Monitos del monte mają również wyraźne czarne pierścienie wokół oczu. Ich małe futrzane uszy są dobrze zaokrąglone, a Rostrum krótkie. Długość głowy do ciała wynosi około 8-13 cm (3 .1-5, 1 cala), a ich długość ogona wynosi od 9 do 13 cm (3,5 do 5,1 cala). Ich ogony są nieco przedoczodołowe i przeważnie futrzane, z wyjątkiem 25-30 mm (0,98–1,18 cala) od spodu. Naga spód ogona może przyczynić się do zwiększenia tarcia, gdy ssak znajduje się na drzewie. Podstawa ich ogonów działa również jako narząd magazynujący tłuszcz, z którego korzystają podczas zimowej hibernacji. W ciągu tygodnia, monitos del monte może przechowywać wystarczająco dużo tłuszczu, aby podwoić ich rozmiar ciała.

dymorfizm płciowy

pod koniec lata samice są większe i cięższe od samców. Ogony płci również różnią się wielkością w tym czasie; samice mają grubszy ogon, który jest miejscem, w którym przechowują tłuszcz; różnica sugeruje, że samice potrzebują więcej energii niż samce podczas hibernacji. Dymorfizm płciowy jest widoczny tylko w tym czasie, a nie przez cały rok.

rozmnażanie

Samice mają dobrze uformowane, pokryte futrem torbacze zawierające cztery Ssaki. Zwykle rozmnażają się wiosną raz w roku i mogą mieć wielkość miotu od jednego do pięciu. Mogą karmić maksymalnie cztery potomstwo, więc jeśli jest pięć młodych, jedno nie przeżyje. Gdy młode są wystarczająco dojrzałe, aby opuścić torebkę, około 5 miesięcy, są karmione w charakterystycznym gnieździe. Są one następnie przenoszone na plecach matki. Młode pozostają w związku z matką po odstawieniu od piersi. Samce i samice osiągają dojrzałość płciową po 2 latach.

Monito del monte jest przystosowane do życia na łonie natury; jego ogon i łapy są prehensylowe. Jest w dużej mierze nocny i, w zależności od temperatury otoczenia i wewnętrznej oraz dostępności pokarmu, spędza większość dnia w stanie odrętwienia. Takie zachowanie pozwala mu przetrwać okresy ekstremalnej pogody i niedoboru żywności, oszczędzając energię zamiast żerować bez skutku.

zwierzę pokrywa swoje gniazdo mchem w celu ukrycia, izolacji i ochrony przed złą pogodą.

dieta

Zjadają owady i inne bezkręgowce, które znajdują na gałęziach drzew i pęknięciach kory, ale latem zjadają duże ilości owoców, zwłaszcza owoców jemioły.

rola rozsiewania nasion

badanie przeprowadzone w lasach umiarkowanych Południowej Argentyny wykazało mutualistyczny związek rozsiewania nasion między D. gliroides i Tristerix corymbosus, znanym również jako jemioła loranthacous. Monito del monte jest jedynym środkiem rozpraszającym dla tej rośliny, a bez niego roślina prawdopodobnie wyginęłaby. Monito del monte zjada owoce T. corymbosus, a kiełkowanie odbywa się w jelitach. Naukowcy spekulują, że koewolucja tych dwóch gatunków mogła rozpocząć się 60-70 milionów lat temu.

Ochrona

od kilku lat liczba Dromiciopsów spada, a gatunek jest obecnie klasyfikowany jako „bliski zagrożenia”. Wiele czynników przyczynia się do spadku:

  • jego ograniczone siedlisko jest stale narażone na wylesianie i fragmentację;
  • wprowadzenie kota domowego, Felis catus, jest skorelowane ze zmniejszeniem liczby Dromiciops
  • stworzenie jest uważane za pecha przez tubylców – domy zostały spalone po monitos del monte widziano w środku;
  • inni ludzie uważają, że torbacz jest jadowity lub powoduje choroby, ale w rzeczywistości nie wpływają negatywnie na ludzi.

monito del monte nie jest jedynym organizmem, który zostanie dotknięty, jeśli stanie się zagrożony. Dromiciops wykazuje swoistość pasożyta-żywiciela z kleszczem „Ixodes neuquenensis”. Ten kleszcz można znaleźć tylko na monito del monte, więc zależy to od przetrwania tego prawie zagrożonego ssaka. T. corymbosus zależy również od przetrwania tego gatunku, ponieważ bez agencji rozpraszania nasion monito del monte nie byłby w stanie się rozmnażać.

obecnie podejmowane są niewielkie wysiłki na rzecz ochrony przyrody, ale na wyspie Chiloé prowadzone są badania ekologiczne, które mogą pomóc w przyszłych działaniach na rzecz ochrony przyrody. Dromiciops został znaleziony w Los Ruiles National Reserve i Valdivian Coastal Reserve, które są obszarami chronionymi w Chile.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.