varför ta en Mini-Pension

Seaside mini-pension Cura portuguao

när jag först började den långsamma Fi-intervjuserien tillbaka i April frågade jag läsarna vilka typer av långsamma Fi-berättelser de var mest intresserade av att lära sig om.

en sak som kom upp, om och om igen, var mini-pensioneringar.

en minipension är när någon tar ledigt från jobbet, någonstans mellan några månader till några år, för att driva något de brinner för.

i USA är det mycket radikalt att ta ett sabbatsår eller en minipension. Det är bara inte något folk traditionellt gör.

när jag tidigare hörde historier om människor som tog ledigt från jobbet för att resa världen, trodde jag att det inte var en möjlighet för vanliga människor. Jag hade ett jobb trots allt, och jag får inte mer än 3-4 veckors semestertid varje år.

jag hade en missuppfattning att bara människor i vissa typer av yrken kunde göra detta. Medan jag fortfarande tror att det är något sant, alternativen är bredare än jag tidigare trodde.

för flera månader sedan läste jag ett inlägg av M Från Radical FIRE om hur hon hade förhandlat om att ta en 4-månaders minipension med sin arbetsgivare. Ja, hon tar obetald ledighet, men hennes arbetsgivare tillåter henne att återvända till sitt jobb efter resan! Hon behöver inte oroa sig för att hitta ett nytt jobb när hon kommer tillbaka.

jag tyckte att den här historien var väldigt intressant och trodde att den kunde gynna våra läsare!

det har varit kul att lära sig mer om M i processen att göra denna intervju. Jag har läst hennes blogg ett tag nu, men jag hade ingen aning om att hon bara är 25 år gammal! Jag lärde mig inte Om FI förrän i början av 30-talet.

M: s historia är verkligen inspirerande. Hon bedriver inte bara ekonomiskt oberoende i ung ålder, men hon är också fokuserad på att leva sitt bästa liv längs resan.

låt oss bara säga att M inte är din typiska 25-åring!

Låt oss hoppa in i intervjun.

berätta lite om dig.

Hej vänner! Jag är M från bloggen Radical FIRE. Jag är en Dutchie (från Nederländerna) som är en finansiell konsult om dagen och ekonomiskt oberoende och går i pension tidigt (brand) entusiast på natten.

med min blogg vill jag ge människor möjlighet att tro att ekonomiskt oberoende och/eller gå i pension tidigt är möjligt för dem. Under denna period av mitt liv är jag fokuserad på min karriär.

jag sparar mer än hälften av min inkomst och är en ivrig Resenär. Personligen skulle jag älska att träffa ekonomiskt oberoende innan jag är 35 år gammal. Jag har 10 år på mig att jobba mot mitt mål!

vilket medvetet beslut gjorde du för att sakta ner och förbättra ditt liv? Varför fattade du detta beslut?

jag har beslutat att sakta ner min väg till ekonomiskt oberoende genom att ta flera mini-pensioneringar.

jag är den typ av person som vill göra allt. Jag vill utmärka mig på allt och ha kul medan jag gör det. Om jag inte medvetet saktar ner mig, slutar jag inte. Medan jag är mitt i busyness märker jag inte att jag gör för mycket.

när jag äntligen märker det är det för sent.

under min tid som student var jag involverad i mycket – för mycket faktiskt. Jag studerade heltid och arbetade 20 timmar per vecka för att finansiera mina studier. Under min ”fria” tid var jag involverad i det lokala Röda Korset, hjälpte mig på min studentförening och såg flera vänner dagligen.

jag märkte inte att jag gjorde för mycket förrän jag stoppades i mina spår. Jag lämnade inte mitt rum för 2 veckor direkt till binge-watch Netflix. Jag kunde inte göra något annat. Min kropp var för trött. Denna nivå av trötthet var inte kul, och jag vill förhindra att det händer igen.

när jag äntligen avslutade min magisterexamen bestämde jag mig för att ta lite ledig tid. Jag ville inte börja jobba direkt eftersom jag fortfarande kände stressen i min magisteruppsats. Jag tog en mini-pension för att resa runt Sydamerika. På 4 månader besökte jag Colombia, Ecuador och Peru.

Peru Macchu Picchu

min favoritupplevelse under min resa kom när jag besökte Peru. Jag liftade till gränsen till Ecuador, och en stor Colombiansk kvinna tog mig från Ecuador till den peruanska djungeln. Vi slutade resa tillsammans i en hel månad i Peru (roligt faktum: jag kom precis tillbaka från att besöka henne i Colombia igen).

det är fantastiskt hur mycket du kan lära dig om dig själv när du går bort från livets liv.

under min första minipension lärde jag mig att vara bekväm med vem jag är och börja fatta beslut baserat på vad jag vill.

när du reser ensam behöver du inte ta hänsyn till någon annan. Du måste faktiskt bestämma vad du vill, annars kommer du inte någonstans. Detta tvingade mig att fatta beslut kontinuerligt. Det var något nytt att vänja sig vid.

när jag blev bekväm med att fatta mina egna beslut insåg jag att jag tidigare drevs av brist på förtroende. Eftersom jag tidigare hade försökt att behaga alla visste jag inte riktigt vad jag ville ha.

efter att ha återvänt hem bestämde jag mig för att ta ytterligare fyra månader innan jag gick tillbaka till jobbet. Jag kände mig fri, glad och som om jag hade tillräckligt med tid att göra vad jag ville!

efter 8 månaders ledighet var det dags att gå tillbaka till jobbet.

när jag gick tillbaka till jobbet gick jag all-in igen. Jag började arbeta långa timmar, slutföra stora projekt och ta över mycket arbete från min chef.

på vissa sätt var det bra, för jag blev befordrad och fick en löneökning på 20% efter bara 9 månader på jobbet.

fler ansvarsområden kommer också med fler tidsfrister och högre förväntningar. Denna ansvarsnivå gav mig igen en brinnande önskan att lämna allt bakom och resa.

jag bestämde mig för att slå bromsarna igen innan bromsarna slogs för mig. Den här gången tar jag en fyra månaders minipension med min partner. Vi kommer att ha fyra månader av avkoppling, resa, och roligt.

just nu är vi tre veckor in på vår resa. Vi tillbringade våra första 10-dagar i Cura Brasiliao med mina svärföräldrar för att fira deras 40-åriga bröllopsdag. Efter det besökte vi min Colombianska vän (som jag träffade mitt i ingenstans djungel i Peru) i Bogota, Colombia i ungefär en vecka.

street art colombia

nu är vi i Panama. Härifrån åker vi upp till Mexiko med buss. Vi förväntar oss att åka från Panama genom Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala, Belize och slutligen Mexiko. Innan vi flyger hem gör vi vårt sista stopp i Orlando, Florida. Jag är ett stort Disney-fan och Harry Potter-nörd, så jag kan inte vänta!

hur har detta beslut att ta mini-pensioneringar påverkat din livskvalitet?

att ha några månader att fullt ut göra vad jag vill och destress är ovärderligt för mig!

när jag började arbeta trodde jag att jag var tvungen att arbeta fram till slutet av tiden. I Nederländerna får vi inte social trygghet förrän 71 års ålder (ja, verkligen!).

det var så deprimerande för mig.

allt förändrades när jag upptäckte ekonomiskt oberoende pensionera tidigt (brand). När jag fick reda på att jag kunde gå i pension om cirka 11 år om jag hade en bra karriär och räddade majoriteten av min inkomst, var jag bortom glad. Istället för att arbeta i 47 år till var jag bara tvungen att arbeta 11. Detta var otroligt.

även efter denna insikt kände jag mig fortfarande som 11 år var för lång för att sätta vad jag verkligen ville göra i väntan. Jag hatar inte mitt jobb, men det finns så många saker som jag vill göra med mitt liv!

jag föll också tillbaka i mina gamla vanor. Jag pressade mig själv för att lyckas igen. När jag uppnådde kampanjen och kände den resulterande stressen som följde med det började jag längta efter en annan paus. Två veckors semester var inte klippa det för mig.

när jag hade tanken att ta en annan mini-pension, kunde jag förhandla om det med min arbetsgivare. När detta var gjort, jag slappna av direkt.

eftersom jag visste att jag skulle åka i några månader och få möjlighet att koppla av och göra vad jag vill under den tiden gav det mig mycket sinnesro. Det var något spännande att arbeta mot.

hur påverkade mini-pensioneringar dina ekonomiska mål eller tidslinjer?

din tidslinje för att nå fullt ekonomiskt oberoende bestäms av din besparingsgrad. I år var mitt mål att nå en besparingsgrad på 60%. Denna besparingsgrad skulle ställa mig upp för att uppnå fullt ekonomiskt oberoende vid 35 års ålder.

efter att ha beslutat om minipensionen insåg jag att det var okej att inte slå 60% besparingsgraden, men jag ville ändå hålla den så hög som möjligt.

jag hade turen att ha fått en löneökning på 20%. Merparten av den ökningen gick direkt till besparingar. Jag har också kunnat minska mina utgifter.

min nuvarande årliga besparingsgrad är 79%, så jag har en buffert. Med tanke på att jag kommer att ha mycket mindre inkomst för de kommande 4 månaderna och mina utgifter kommer att vara rörliga, förväntar jag mig att årets besparingsgrad ligger mellan 45-65%.

en sak jag har lärt mig är att ta tid att göra vad jag verkligen vill göra kommer inte att spåra mina långsiktiga mål. Att ta sig tid ger mig möjlighet att fortsätta följa mina drömmar och det motiverar mig att nå mina mål.

Vad gjorde det möjligt för dig att ta Mini-pensioneringar (dvs. vilket ekonomiskt eller socialt sammanhang hjälpte)?

det viktigaste som drev min förmåga att fatta detta beslut är att spara en stor del av min inkomst. Eftersom jag upptäckte ekonomiskt oberoende tidigt i min karriär har jag tillräckligt sparat efter 1,5 års arbete för att ta ledig tid att resa i några månader.

även om detta inte är det belopp jag skulle kalla f-you money, räcker det för mig just nu.

finansiellt sammanhang åt sidan, timing spelade också en roll i detta beslut. Min partner tog precis examen från college. Eftersom han såg mig ha tiden i mitt liv i Sydamerika, ville han också resa efter examen.

inledningsvis bad han mig att gå med honom i en månad. Senare, när jag lärde mig att han hellre skulle resa med någon (snarare än solo), föreslog jag att han skulle gå med honom för hela resan.

jag är mycket lycklig att min arbetsgivare tillåter mig att återvända till jobbet efter min 4-månaders minipension. Hade de inte tillåtit mig, skulle jag ha slutat och gått ändå.

jag hade redan bokat mina biljetter. Lyckligtvis kunde jag övertyga min chef att låta mig återvända bara skulle gynna företaget.

slutligen blev detta beslut lättare eftersom jag inte äger ett hus. I min nuvarande situation kan jag låta min hyresvärd veta att jag lämnar med en månads varsel. Det är det. Inga frågor ställda.

jag är glad att vara i den lyxiga positionen att fatta sådana beslut!

var det saker i ditt liv du anpassade för att få det att fungera bättre så att du kunde fortsätta arbeta mot dina mål?

jag har alltid varit en som älskar siffror (överraskning). En av anledningarna till att jag har startat min blogg är att hålla mig ansvarig för min resa till ekonomiskt oberoende.

när jag räknade alla mina utgifter för januari 2019 insåg jag att jag just hade sparat över 60% av min inkomst. Jag hade inte ens trott att det skulle vara möjligt.

när jag visste att jag kunde spara 60% av min inkomst bestämde jag mig för att göra det till mitt mål för året. Jag blev mycket mer medveten om mina utgifter. Jag har försökt att spendera pengar bara på saker jag älskar och som verkligen ger mig glädje.

det var viktigt för mig att ha tillräckligt med pengar för min mini-pensionering och att det inte spårar mina långsiktiga mål.

eftersom jag var extra motiverad kunde jag spara nästan 80% av min inkomst medan jag arbetade i år. Detta innebar att jag kunde spara över $1,500 per månad.

eftersom jag visste att jag bara skulle spendera ungefär $1000 per månad (eller $4000 totalt) under minipensionen kunde jag spara det beloppet snabbt.

under min minipension kommer jag att ha en negativ besparingsgrad. Detta beror på att jag kommer att spendera pengar, men jag kommer inte att tjäna mer pengar. Sammantaget borde jag fortfarande ha en bra besparingsgrad för helåret som ligger nära mitt ursprungliga mål.

något annat som är till hjälp är att jag automatiserar mina besparingar. Eftersom pengarna överförs automatiskt hindrar det mig från att spendera pengar på saker som jag inte värdesätter. Jag överförde också $ 4000 för min mini-pension till ett separat konto.

utöver siffrorna lärde jag mig att släppa min deprivationsinriktning kring pengar. Jag brukade tro att pengar var en knapp och ändlig resurs. Det verkade som en enkelriktad gata. När jag har spenderat det kanske jag aldrig får tillbaka det igen. Jag vet nu att så inte är fallet.

att ändra mitt pengartänkande har hjälpt mig att fortsätta arbeta mot mina mål. Jag säger bekräftelser för att locka rikedom och överflöd dagligen, för att se till att åtminstone en del av min dag är inriktad på att jag tror på mig själv.

om jag inte hade arbetat med att ändra mina pengartänkande, skulle jag troligen ha gett upp mina mål redan. Att ändra min tro på pengar har gjort det möjligt för mig att vara mindre stressad över att spendera pengar på en mini-pension.

varför och när Tror du att någon kan överväga ” nedväxling?”

jag tror att alla kan överväga nedväxling. Så många människor arbetar i hög stress miljöer, och det tar en vägtull på våra liv.

jag uppmuntrar dig att fråga dig själv: Vad vill jag egentligen? Vad är möjligt för mig?

det finns många former av nedväxling. Att ta en mini-Pension är bara en av dem. Du behöver inte nödvändigtvis gå radikal och ta en fyra månaders mini-pension för att nedväxla. Du kan ta en månad att göra något du älskar. Även några veckor kan vara tillräckligt om du spenderar det på att ladda batteriet.

om du inte är intresserad av resor kan du hitta ett annat jobb med fler lediga dagar. Du kan arbeta färre timmar per vecka eller hitta ett jobb som är mindre stressande. Alternativen är oändliga!

vi bör alla försöka att ständigt förbättra våra liv.

det första du ska göra är att se till att du kan täcka dina grunder ekonomiskt utan att gå i skuld. När du har täckt grunderna och kan spara lite pengar varje månad kan du flytta ditt fokus till saker som gör ditt liv lyckligare och bättre.

hur hjälpte eller hindrade din strävan efter FI detta beslut att ta mini-pensioneringar?

min strävan efter ekonomiskt oberoende hjälpte mig att fatta detta beslut. På grund av min strävan efter FI byggde jag upp en akutfond med 8 månaders levnadskostnader. Eftersom jag är säker på att jag inte skulle vara arbetslös i 8 månader rakt, gav denna finansiella buffert mig möjlighet att fatta detta beslut.

en sak som jag har lärt mig på grund av min strävan efter FI är att jag bara vill spendera pengar på saker som betyder något. Många saker är rent funktionella för mig, som hus eller bilar. För dessa typer av saker kan jag fokusera på att spendera minst pengar på något som fungerar. Jag älskar att utforska världen och gå på äventyr, så mina pengar spenderas väl på resor.

även om det är viktigt att ha pengar, kommer jag inte att handla min lycka för mer pengar. Jag har lärt mig att vi alla måste hitta rätt balans mellan inkomst och lycka för oss själva.

vilka råd har du för någon som överväger ett liknande beslut?

min pappa gick bort när jag var sex år gammal vid 39 års ålder. Om det är en sak jag har lärt mig är det att livet är kort.

du vet aldrig vad det kommer att medföra. Detta påminner mig dagligen om att få ut det mesta av mitt liv.

uppskatta de saker du har nu. Försök samtidigt få ut det mesta av det som ännu inte kommer.

du är tillräckligt viktig för att driva det som gör dig lyckligast, även om det bara är för en kort tid. Du förtjänar att verkligen njuta av det du gör.

om du vill ha tid för dig själv, gå för det! Vänta inte till det perfekta ögonblicket. Du kan ta en stund och göra det perfekt.

att ta en minipension är bara ett sätt att få ut det mesta av ditt liv.

vilken fantastisk historia! Tack för att du delar det och några av dina resfoton med oss!

det finns så många saker som resonerar med mig från den här intervjun.

jag hade en liknande upplevelse när jag först lärde mig om ekonomiskt oberoende. Det var super spännande att inse att jag kunde nå ekonomiskt oberoende om cirka 10 år.

samtidigt kändes 10 år som en lång tid. Jag tyckte inte om det jag gjorde, och jag gjorde verkligen inte det mesta av mitt liv.

att vara olycklig i 10 år tills jag kunde ha fullständig frihet skulle inte fungera för mig. Jag behövde göra några stora förändringar omedelbart. För mig var den största förändringen hittills att besluta att arbeta deltid. Jag har också fokuserat på att driva passionsprojekt och ha mer ledig tid.

jag identifierar mig också med M: S känslor av utbrändhet. Hon formulerade det på detta sätt, ”när jag äntligen märker det är det för sent.”Hon vill aldrig komma in på samma plats igen.

det är mycket vanligt att driva oss för hårt i våra karriärer utan att ta pauser för att ladda eller sätta gränserna som behövs för att upprätthålla vår mentala hälsa.

jag är imponerad av M: s förmåga att bättre förstå hennes gränser den här gången. Hon kunde lyssna på varningssignaler om utbrändhet efter hennes senaste befordran och vidta åtgärder på ett sätt som dramatiskt förbättrat hennes liv.

jag älskar också hur M uppmuntrar oss att ställa en av de viktigaste frågorna av alla: ”Vad vill jag egentligen?”

när jag först lärde mig om ekonomiskt oberoende insåg jag att jag inte ens hade tänkt på den frågan på flera år. Just då, jag trodde inte vad jag ville skulle faktiskt möjligt, så att tänka på det bara fick mig att känna deprimerad.

efter att ha lärt mig om ekonomiskt oberoende och blivit utsatt för de okonventionella livet för människor som bedriver FI, tror jag nu att ”Vad vill jag egentligen?”är en av de viktigaste frågorna vi kan ställa.

denna intervju är en bra påminnelse om att vi inte behöver vänta tills vi når fullt ekonomiskt oberoende för att göra saker vi vill göra. Saker är mer möjliga än vi inser. Eftersom M frågade sin arbetsgivare om att återvända till jobbet efter sin mini-pension, det tillät henne att fatta detta beslut med mindre stress.

när vi inte frågar hur vi faktiskt vill att våra liv ska se ut, slutar vi leva ett liv enligt andras förväntningar. Det är ingen överraskning när det inte gör oss lyckliga.

för att få ut det mesta av våra liv måste vi svara på denna fråga för oss själva.

M gör för närvarande detta genom att ta en mini-pension. Andra väljer att arbeta deltid, bli egenföretagare, sluta sido hustles, eller hitta ett jobb som är en bättre passform.

det finns så många alternativ! För mer inspiration, kolla in hela listan över långsamma Fi-intervjuer och gå med i vår privata Slow FI Enthusiasts Facebook-grupp.

om du vill fortsätta följa M: s berättelse kan du hitta henne på följande platser:

kvinna hund spår
  • blogg: https://radicalfire.com
  • Twitter: @ theRadicalFIRE
  • Instagram: @ theRadicalFIRE
  • Pinterest: https://pinterest.com/radicalfire/
gå med i vårt gratis nyhetsbrev

få exklusivt innehåll som inte är tillgängligt på vår webbplats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.